Asparges Tips

Hur man lagar mat och äter asparges

Varför äta asparges?

Hög i vitaminerna B6 och C, plus fiber, folat och glutation, en anti-cancerogen och antioxidant, asparges är ett utmärkt näringsvärde val. Den finns i tre färger: vit, grön eller lila, även om den gröna sorten är den vanligaste. Långt betraktad som en lyxig grönsak, ofta med en lyxig prismärke, visas färsk amerikansk odlad sparris i butiker i slutet av februari. Men sparrisen är bäst och är oftast billigast i april och maj.

Och säkert, medan det finns frusen och konserverad asparges , som kan avnjutas året runt, slår ingenting den fina smaken av färsk sparris.

Välja och lagra asparges

Aspargespjut kan vara tjock eller tunn. Vissa människor föredrar en sort över en annan men storleken är inte nödvändigtvis en indikator på kvalitet. Tjockare spjut kan ha hårdare, träigare ändar, men de är brutna av innan de lagas i alla fall. Nyckeln är att välja raka, fasta, jämnformade spjut med slutna tips. Eftersom sparrisen försämras snabbt är det viktigt att välja buntar som kyls eller på is. Av samma anledning bör asparges användas inom två eller tre dagar efter inköp, helst tidigare. Om du behöver behålla det för en dag eller två, är det bästa sättet att placera spjutarna upprätt i en skål (eller till och med en liten vas) av kallt vatten. Alternativt kan du spola ändarna av spjutarna i en fuktig pappershandduk och kyla dem.

Vad ska man göra med asparges

För att förbereda asparges måste du skölja spjutarna och avbryta de hårda ändarna. Därefter är hur du lagar sparris.

Purister njuter av sin asparges med inget annat än en duggregn av olivolja av god kvalitet, men du kan njuta av asparges i många olika rätter: i soppor, sallader, stekpannor, risotto, äggröra, pasta och många andra rätter.

Du kan hitta några bra feta receptförslag på nästa sida.

Så hur kokar du asparges?

Kort sagt, snabbt!

Här är några lågfeta recept med asparges: