Hur man skalar ett recept till mängden portioner du behöver

Konvertera kvantiteterna till antalet portioner du behöver

Låt oss säga att du har ett recept som tjänar sex personer, men du vill göra det för två personer istället. Eller till och med knepigare, vad om ett recept tjänar fyra personer, men du måste göra det för sex? Eller 14? Det spelar ingen roll om du ökar receptet eller sänker det. Förfarandet för att justera ingrediensmängderna för ett annat antal portioner är detsamma. Vi kallar denna skalning ett recept.

Det första steget är att bestämma en konverteringsfaktor; Därefter måste du multiplicera detta nummer med ingrediensmätningarna.

Om detta nummer är en udda mängd för den specifika mätningen måste du konvertera till en annan typ av mätning. Det kan låta som mycket arbete, men du behöver inte konvertera varje ingrediens i ett recept till en annan form av mätning. Och med dessa formler är du säker på att ditt recept blir perfekt.

Bestäm konverteringsfaktorn

Det första du behöver göra är att beräkna din konverteringsfaktor , vilket är ett nummer du ska använda för att konvertera alla kvantiteter. Det är en liten bit av matematik som är inblandad, men det är OK att använda en miniräknare!

För att hitta din konverteringsfaktor, dela upp det önskade antalet portioner med det ursprungliga antalet portioner. Det resulterande numret är din konverteringsfaktor. Här är formeln:

önskade portioner
-------- = omvandlingsfaktor
original portioner

Till exempel, för att skala ett 10-serveringsrecept ner till sex portioner dela du 6 till 10, vilket ger dig en konverteringsfaktor på 0,6.

Använda konverteringsfaktorn

När du bestämmer omvandlingsfaktorn måste du multiplicera varje ingrediensmätning med detta nummer. I exemplet ovan multiplicerar du varje ingrediensmängd med 0,6.

Låt oss arbeta genom ett enkelt exempel för att illustrera hur det här fungerar. Säg att ditt recept kräver 2 kvartar kycklingbestånd .

Allt du behöver göra är att multiplicera 2 kvartaler med din konverteringsfaktor på 0,6:

2 quarts × 0,6 = 1,2 quarts kycklinglager

Konvertera mätningarna för att göra känsla

Bra! Men vänta en sekund ... Vad exakt är 1,2 quarts? Tja, frågan är därför att de flesta av världen använder det metriska systemet . Resten av oss kommer att behöva konvertera 1,2 quarts till ounces. Om vi ​​konsulterar ett praktiskt matlagningskonverteringstabell kommer vi att lära oss att det finns 32 gram i en kvart, så:

32 × 1,2 = 38,4 uns

Vi kan runda ner till ca 38 ounces, men det är fortfarande sällsynt. Det skulle vara tydligare om det gavs i koppar, skulle inte det? Vårt matlagningsverktyg påminner oss om att det finns åtta ounces i en kopp, så:

38 ÷ 8 = 4,75

Vilket betyder 1,2 quarts är ungefär 4 3/4 koppar, ett mycket mer genomförbart antal.

Inte alla ingredienser kommer att behöva flera omvandlingar, så oroa dig inte det här kommer att ta lång tid eller mycket forskning.