Allt om asparges

Hur man köper, lagrar och lagar vårens favoritgrönsak

Aspargespjut är de unga skotten av vad som skulle växa till att vara en jätte bärnstenliknande växt om vi inte åt dem. De tar mycket tid (3 till 4 år att producera från den dag utsädet planteras) och utrymme (flera kvadratmeter per planta) för att växa; därmed deras upphöjda status som en lyxig grönsak.

Typer av asparges

De flesta sparris i USA är gröna, med några ömma och söta lila sorter som dyker upp nu och då igen.

I Europa är fett, vit sparris, som odlas under bankad jord eller sand för att hålla den från att bli grön, föredragen för sin milda och skonsamma smak.

Aspargesäsongen

Asparges skördas från mars till juni, beroende på din region. Tidigt på säsongen kan spjut vara så tunna som pennor; Mot slutet av säsongen blir fetare köttigare spjut tillgängliga. Observera att tjocklek inte på något sätt indikerar ömhet, vilket är relaterat till hur växten är odlad och hur fort den äts efter skörd i stället för spjutstorlek. Dålig eller långvarig tunn asparges kan vara hård och smaklös; färska, feta spjut kan vara anmärkningsvärt sött och ömt.

Köpa asparges

Köp sparris så snart som möjligt efter det skördats. Jordbrukare marknader och butiker som köper från lokala odlare är dina bästa satsningar för extra mjölkprover. Leta efter jämn hud, ljusgrön färg, kompakta huvuden och nyklippta ändar. Leta efter sparris som är lika grön (eller lila eller vit i fallet av lila och vita sorter) som möjligt för att öka dina chanser som att bita i anbudsspjut.

Observera att 1 pund sparris är vanligtvis mellan 12 och 15 spjut, kommer att göra 2 till 4 portioner, och ger ungefär 3 koppar uppskuren asparges.

Lagring av asparges

Vissa människor rekommenderar att spara sparris som du skulle blommor, i en vas med vatten. Det är inte alltid praktiskt, och lagring av dem i en löst inplastad plastpåse i skarpare fungerar också bra.

Kom bara ihåg: Ju tidigare du äter det desto bättre smak.

Framställning av asparges

Oavsett om det är tunt eller tjockt, måste du trimma sparrisen innan du lagar mat. Det snabbaste och enklaste sättet är att hålla ändarna och böja spjutet tills det bryter någonstans i mitten , allt från mitten upp är tillräckligt ömt för att äta lätt. För mindre avfall och en mer elegant presentation av fylligare spjut, försök peeling asparges .

Matlagning Asparges

Asparges kan tillagas på många sätt - rostad , grillad , ångad, kokt, grillad , stekt - och hur man förbereder den beror lika mycket på din smak som sparrisen. Generellt sett är dock tunnare spjut bättre för rostning, grillning, stekning, kasta med pasta och till och med äta rå i sallader. Tjockare sparris är traditionellt kvar hela, så dess ömma, köttiga konsistens kan uppskattas. Prova det ångad med smör eller hollandaise sås, eller blancheras och kylas med en vinaigrette eller annan dressing. Årets första sparris? Prova det lätt ångad med en citronspruta. Smaka det? Det är vår.

Asparagus Recept

Prova några av dessa recept nästa gång du kommer hem från marknaden med ett gäng eller två asparges: