Klor och brödtillverkning - ska jag använda kranvatten för bröd?

Många av brödrecepten på denna sida kräver klorfritt vatten. Vad är klorfri vatten och behöver du verkligen använda det?

Klor används i många vattenreningsverk för att göra vatten säkert att dricka. I små kvantiteter är klor inte skadligt för människor, även om många inte gillar smaken av vatten som behandlas på detta sätt.

Känslig för klor

Vissa organismer är känsligare för klor och några av dem är inblandade i brödtillverkning.

Mikroorganismens symbios i surdekor kan vara särskilt mottaglig . Det är därför som du gör ett surt recept, är det en bra idé att använda klorfri vatten. Brödet kan vara bra om du använder ditt vanliga kranvatten, men när du spenderar tid och pengar, vill du vara säker på att receptet kommer ut rätt.

Andra recept kräver också vatten utan klor och det är oftast en smakfråga. Ibland kan den starka Baker-jästen påverkas av kemikalier i vattnet, men vanligtvis inte.

Så hur gör du vatten utan klor? Det finns flera sätt.

Ett senare problem har dock kommit upp. Vattenföretag har också börjat använda kloramin i reningsverk. Denna kemikalie desinficerar vattnet och förblir i vattnet längre än klor . Det kommer inte att släppas, som klor, från en öppen behållare med vatten. Om du har kloramin i ditt vatten måste du filtrera vattnet eller använda flaskvatten.