Smelt: den perfekta fingernivån

En fisk gjord för att stekas

Smelt är lite anadromös skolfisk (vilket innebär att de migrerar från sötvatten till saltvatten) som springer i floder och lever sina liv till sjöss, på samma sätt skugga, randig bas och lax gör. De ser ut som bete - och de är faktiskt. Den lilla fyra till sju tum fisken är silver med en genomskinlig grön och silver tillbaka.

Fisken är ätit hela - inklusive hud, huvud och svans - och köttet är ömtåligt och mildt smakande, liksom lite fet.

Den vanligaste förberedelsen är att steka dem, antingen i en smet eller helt enkelt med en dammning av mjöl. Smelt säljs mest frusna på grund av hur lättförståliga de är, men om du har turen att hitta dig själv med färska, har du en fantastisk stekt fest. Som en bonus är de också höga i omega-3 fettsyror !

Köpa smält

Smelt är mycket underfished, enligt många skaldjur vakthund grupper. Det betyder att du kan äta massor av dem i gott samvete, och olika arter finns tillgängliga över hela världen. Hittade längs Atlantkusten och den mest utbredda är regnbågen smält. Den vanligaste på Stillahavskusten är whitebait smälta. Whitebait är en catch-all term för ett antal arter, inklusive sura smältning, nattsmältning och den feta eulakonen - den senare så rik indianerna använde dem för att göra ljus, så deras vanliga namn "ljusfisk".

Fryst smält är allmänt tillgänglig i stormarknader.

De är alltid blixtfrysta och kommer i stora väskor, så du tar bara så mycket som du behöver - sex till sju per person för en aptitretare, dubbelt så för huvudrätten - tina i kylskåpet och steka bort.

Matlagning Smelt

Ingen annan fisk passar stekpannan så bra. Du hittar smält beredd på andra sätt, och de är fantastiska skejda och grillade som ansjovis över lövträ, men det finns inget som en bra ole smältegryta.

Batterierna skiljer sig från plats till plats, men nyckeln här använder en lätt smutsliknande tempura-batter, annars överväger du den här delikata, mjuka fisken.

Alternativt kan du krydda mjöl, kasta smältan in för en snabb beläggning och steka dem så. Med bara en ledtråd av kryddor och skorpa flyger dessa lilla delikatesser av plattan.

Äta smält

Smelt är små, och alla fiskar som är mindre än sex inches borde äta hela huvudet, tarmar, svans och allt. För de av er som är lite skämma, oroa dig inte - allt du smakar är köttets rika smak, plus en behaglig mjuk crunch från benen, som inte kommer att hålla fast i halsen.

Om du äter en hel fisk stör dig kan du skära huvudet med en snabb diagonal skiva från toppen av huvudet mot fenorna på botten av fisken. På så sätt kommer du att vara fri från både huvud och tarmar. (Du kanske vill göra detta på smält större än sex inches oavsett.)

Ge smält ett försök. De är lätta att älska, lätt att laga och låt oss möta det - de är perfekt stekt, ätas med fingrarna och doppade i antingen senap eller ditt val av sås: tandsten, cocktail eller varm sås.