Blåbärsval och förvaring

Blåbär är tillgängliga i många former och storlekar, inklusive konserverad, torkad och renad samt fräsch. Färska blåbär är i sin början från juni till augusti.

Så här väljer du Blåbär

Välj bär som är helt blåa, utan rött. Den naturliga skimrande silverbeläggningen du ser på blåbär är önskvärt eftersom det är ett naturligt skyddande medel.

Blåbär måste vara mogna när de köps, eftersom de inte fortsätter att mogna efter skörden.

Undvik mjuka, vattniga eller mögelblåbär. Färgade eller läckande behållare är en indikation på frukten förbi dess främsta.

Hur man lagrar blåbär

Håll blåbär nedkylt, otvättat, i en styv behållare täckt med klar omslag. De ska ta upp till två veckor om de är nyplockade. Vatten på färska blåbär bromsar försämringen, så tvätt inte före kylning, och undvik dem hos din inköpare som utsätts för de sprutor som används för att hålla gröna färska.

Blåbär är mycket ömtåliga så försök att använda dem så snart som möjligt.

Hur man fryser blåbär

Blåbär är en utmärkt kandidat för frysning. Efter upptining är de bara lite mindre ljusa och saftiga som i deras ursprungliga skördtillstånd. Tvätta inte dem före frysning eftersom vattnet kommer att göra att skinnen blir hård. Skölj efter tining och innan du äter.

För att frysa för framtida matlagning, placera bären i en styv, täckt behållare med en tums utrymme för expansion.

Om du planerar att servera dem i framtiden i deras upptinade, okokta tillstånd, packa dem i en sirap av 4 koppar vatten plus 3 koppar socker , försegla och frysa. För krossade eller renade blåbär, tillsätt 1 till 1-1 / 2 koppar socker för varje kvart.

Frosna blåbär kommer att hålla i ett år vid 0 grader F. Blåbär är också lätt konserverade eller torkade hemma.