Vegetarisk Tom Yum Soup (Hot and Sour Soup)

Tom Yum Soup är en traditionell maträtt i Thailand som vanligtvis är förberedd med räkor eller kycklingföda och andra icke-vegetariska ingredienser, men denna version är 100% vegan och så läcker. Gärna lägga till andra grönsaker i din soppa för att lägga till fler näringsämnen och smaker. Jag hugger ofta upp några broccoli kronor och kasta i broccoliflororna några minuter innan jag är redo att servera soppan (broccoli och andra gröna ska alltid läggas till i slutet av matlagningen så att de förbli ljusgröna och skarpa).

OBS: Jag gillar kryddig, så det här receptet är för kryddälskare! Släpp bort chili för en mildare soppa.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm vegetabilisk olja över en medelhög värme i en stor lagergryta. Tillsätt hakad vitlök, malet ingefära och thailändsk chili (om du använder). Koka i 2-3 minuter, rör om ofta, eller tills vitlöken luktar doftande. Lägg i lager, citrongrässtjälkar och kaffirlimeblad. Koka upp blandningen, sätt sedan ner värmen, täck krukan och simma i 5-10 minuter.
  2. Ta bort citrongrässtalkerna och kaffirlimebladet med en slitssked. Tillsätt den heta chilipastaen, socker, sojasås och fräsch limejuice , omrör för att kombinera och sätt tillbaka blandningen till en koka. Tillsätt färska svampar och konserverade svampar, och koka i 2-3 minuter, eller tills svampen bara har lite vissnat. Vrid ner värmen till en simmer, lägg sedan till den färskt tomat och extra fast tofu. Smäll i ca 3-5 minuter mer. Tillsätt salt eller andra kryddor som önskat och servera hett med dina favoritkokta nudlar eller ris. Garnera med färska korianderblad och extra extra droppar chilipasta om så önskas.

Cooks Obs:

Citrongrässtjälkar och kaffir Limes löv finns på asiatiska marknader och specialaffärer, men jag har kunnat hitta allt annat på större, vanliga kedjor. De båda lägger mycket smak på soppen, så jag rekommenderar starkt att du besöker din lokala asiatiska matmarknad! För att läsa mer om matlagning citrongräs, kolla in den här artikeln om hur man lagar mat med citrongräs.

När du serverar Tom Yum föredrar jag att lägga en skopa med kokt ris eller om en kopp kokta nudlar i botten av varje skål och sedan suga soppan över ris eller nudlar, men gärna servera riset eller nudlarna på sidan och låta dina gäster ta så mycket eller så lite som de vill!

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 231
Totalt fett 8 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 1,324 mg
kolhydrater 27 g
Kostfiber 5 g
Protein 21 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)