Hur man värd en smakprovningsparti

Smaka partier är en vanlig social samling, ofta för vin, öl och ost . Varför inte värd en smakprovning? Dessa intima sammankomster är mycket lätta att organisera och en unik fest med ett syfte.

Ditt parti kan vara så enkelt som att bjuda in några vänner över, samla en mängd olika andar och ha glas, vatten och kakor till hands. Det kan också bli en vanlig händelse, med varje medlem av festen värd en gång i månaden eller så, var och en fokuserar på olika destillerade spritdrycker .

Bjud in vänner och familj att gå med i dig

Håll evenemanget intimt med cirka 5 till 10 personer. Detta ger alla möjlighet att sitta och diskutera deras intryck av varje tappning utan att bli överväldigad med för många åsikter.

Planera på minst två timmar, eller om du vill servera mat före eller efter, tillåta fyra timmar.

Servering av mat efter provsmakningen är bäst, så att alla har rena gommar vid provtagning.

Vad du behöver för en cocktailprovning

Välj dina andar

För dina första smakprov sticker du med en typ av ande (dvs. vodka, tequila, whisky etc. ) och välj ett eller två bekanta varumärken, minst ett värde varumärke och minst ett super premium varumärke.

Detta kan bli ett intressant personligt experiment och det är ofta förvånande för människor när de förstår skillnaden mellan kvaliteten på vätskor som produceras och varumärken av samma kvalitet.

Vill du ha en blindprovning eller en provsmakning med känd varumärke?

Blindprovningar är mer spännande på grund av det mysterium som är involverat.

I dag påverkas vi så mycket av marknadsföring och varumärkesidentitet som vi tenderar att ha förutfattningar om nästan allt, inklusive sprit. Du kommer ibland att finna att människor utan tvekan föredrar en billigare anda till en dyrare.

Kända varumärkesprovningar är bra för att jämföra premium varumärken mot varandra, till exempel ett urval av 15 år Scotch eller fina Cognacs versus Armagnacs. I dessa fall är branding vanligtvis inte inflytelserikt.

Förklara varumärkena för en Blind Cocktailprovning

Det finns ett par sätt att du kan dölja ett varumärkes identitet från dina gäster.

Det billigaste och enklaste sättet är att täcka varje flaska med papper, en väska eller en handduk. Beroende på hur du gör det kan det dock se tacksamt ut och många flaskor har en sådan distinkt form som många kan känna igen.

Det andra alternativet är att hälla varje sprit i en separat karaffel eller kanna. Detta ser bättre ut och tar bort varumärkets erkännande. Nummer varje karaffa med en nackteckning eller tejp och ha en svarsnyckel så att du är den enda som vet vilket varumärke som finns inuti.

Hitta information om varje märke

Detta är särskilt intressant med kända varumärkesprovningar. Har ett faktablad för varje flaska som listar det särdrag.

Att veta att en flaska Square One Vodka är gjord med råg och att Chopin Vodka är tillverkad med potatis kan leda till att du förstår egenskaper hos de två destillaten när de smakas sida vid sida. På samma sätt kan gin från Holland särskiljas från gin destillerad i England.

Dessa bitar av trivia kan hjälpa leda diskussioner och vidare förståelser av andarna du försöker.

Har papper tillgängligt för att ta anteckningar

Du kan antingen leverera små tabletter för varje gäst eller skriva ut formuläret för smakprov.

Om du använder formuläret för beredda anteckningar skriv ut en per ande per gäst (t.ex. 5 sprit och 5 gäster motsvarar 25 noteringsblanketter).

Att ta anteckningar medan provsmakning är till hjälp när du granskar vad du har provat. om inget annat, för det enkla faktum, att när du kommer till den femte andan kan det allt bli en suddighet och anteckningar kommer att påminna dig vad du gjorde och inte gillade.

Styr dina gäster genom varje ande

När du går igenom denna process tillåter dina gäster gott om tid att ta anteckningar, öppna sedan diskussionen av varje steg innan du går till nästa.

 1. Notera smaken. För att fullständigt förstå och analysera varje ande, vill du upprepa denna process ett par gånger. Med varje nypa märker du lukter och smakar du kanske har missat första gången.
  • Ta din första nypa och låt vätskan långsamt komma in i munnen. Notera känslan och smaken av den här första inmatningen.
  • Låt vätskan sitta på din tunga, virvla runt den i munnen och analysera smaker och känsla av andan. Är det silkeslen, mjuk, varm?
  • Svälj och notera känslan, värmen och smaken. Observera också hur länge smaken stannar hos dig. Varar det länge eller är det kort?
 2. Rengör galen i mellan andar. När din fest har slutat prova en ande, vill du ta en kort paus innan du häller nästa omgång. Den här pausen gör det möjligt för människor att omgruppera och absorbera sina intryck av den tidigare andan, samt ge dem tid att uppdatera sin gom. Det är viktigt att ta bort eventuella långvariga smaker innan du fortsätter och det vanligaste sättet att göra det är att dricka en liten mängd vatten eller äta några osmakade kakor. Under denna tid kan dina gäster också kassera oönskade sprit i en isspanna eller skål.
 3. Följ upp på alla tankar och avslöja varumärkena . Fortsätt prova en anda åt gången tills alla har provtagits. När du är färdig, fråga alla vilken ande var deras övergripande favorit, minsta favorit och allmänna intryck. Om du gör en blindprovning, är det dags för den stora avslöjandet. Meddela vilket märke som motsvarar varje karaffel av sprit och använd dina faktablad för att börja diskutera de särdrag som kännetecknar.
 1. Gör ett spel ut av det. Ett enkelt gissningsspel kan ge lite extra spänning till en blindprovning och är utmärkt om dina gäster redan är bekanta med en mängd olika spritdrycker.
  • Gör en oordnad lista över varje varumärke som kommer att smakas och ge dem till dina gäster.
  • Utmana gästerna att namnge varumärket för varje prov när du går igenom vätskorna.
  • Belöna personen med flest antal korrekta svar med en flaska av en av de sprit som smakade.

Tasting Party Tips