Vad betyder ordet Entrée?

Ordet entré (uttalat "ON-tray") i kulinariska konster kan vara förvirrande eftersom det är ett av de ord som betyder det exakta motsatsen i vissa delar av världen till vad det betyder i andra delar. I Förenta staterna används ordet entré ofta för att beteckna den del av en måltid som du skulle tänka på som huvudrätt. På andra ställen, särskilt Europa, är det emellertid inte ovanligt att höra ordet entré används för att ange en aptitretare, första kurs eller startare.

För det mesta är denna förvirring inte för allvarlig, om du inte råkar beställa i en restaurang i ett land där ordet entré betyder motsatsen till vad du tycker det betyder. I så fall kan du få din starter som huvudrätt eller vice versa.

Ta följande mening, till exempel:

"För min entré, jag har sniglarna."

I USA säger man att den meningen får dig sniglarna som huvudrätt. I Frankrike eller Monaco får du sniglarna som din aptitretare.

Om du inte är säker kan du alltid ange "huvudrätt" eller "aptitretare" istället för entré, bara för att vara tydlig. Eller "första kursen" och "andra kursen".

Steakhouse Entrées

För att lägga till ännu mer förvirring för att beställa mat kan ordet hänvisas till proteinet (eller annars central) i en skål, i motsats till dess ackompanjemang.

Vissa steakhouses, till exempel, tillåter en beskyddare att välja mellan olika styckningsdelar av biff, till exempel en rib-eye , New York-strip eller porterhouse , och vad som helst biff som serveringen väljer är entréen.

Kunder väljer sedan sina tillbehör eller sidrätter, som en bakad potatis eller ett val av grönsaker, separat. Således är biffen ensam entrée, och potatis och grönsaker är sidorna. I sådana fall har menyn vanligen ordnats för att indikera att köttet ska betraktas som entrée.

Ytterligare förvirring om definitioner

Ordet entré på franska betyder början. Hur kom då bruket av ett ord för att inkludera vad det egentligen betyder och motsatsen till dess mening? Förklaringen härrör från det sätt på vilket traditionella franska middagar serverades. Den första kursen brukar vara en soppa, följt av en mellanliggande kurs, vanligtvis någon form av fisk eller skaldjur.

Efter fisken kursen skulle komma entréen, som kan innehålla fjäderfä, eller hummer, eller kanske till och med ett kallt föremål som aspik , chaud-froid eller pâté. En kötträtt, som rostbiff eller lamm, skulle följa entréen, och kötträtten var alltid varm. Grönsaker, sidrätter och söta föremål skulle följa.

Således hände ordet entrée till den tredje kursen i en klassisk meny, som inrättade ett klassiskt fall av förvirring. Ta hjärtat, dock. Personalen på många europeiska restauranger, särskilt de som tillgodoser besökare, hjälper dig om du verkar förvirrad. Fråga bara.