Vad är Worcestershire sås?

Kondens Utvecklat av brittiska kemister Lea och Perrins

Det är en mystisk men smakfull brunvätska som är en häftklammer i de flesta amerikanska kök, men vad är Worcestershire sås?

Worcestershire sås är ett jästkryddor som är gjord av en bas av maltvinäger och smakad med ansjovis , melass , tamarind , lök, vitlök och andra kryddor. Smaken är smaklig och söt med en distinkt tång som tillhandahålls av maltvinäger.

Worcestershire sås används ofta för att smaka kött, soppor, grytor, marinader och till och med drycker som blodig mary eller micheladas .

Worcestershire sås historia

Worcestershire sås som vi känner till idag är utvecklad av två kemiker, John Lea och William Perrins, i Worcester England. Samtidigt som man försökte utveckla en ättisbaserad kryddsås, övergav Lea och Perrins deras första sats, vilket de ansåg misslyckade och lagrade det i källaren. Någon gång senare upptäckte de flaskorna, smakade såsen igen och fann att genom fermentation hade smaken utvecklats till en läcker komplex smaklig sås.

Populariteten av denna fermenterade sås sprids snabbt och vid 1837 var såsen kommersiellt kommersialiserad. Idag säljs Lea & Perrins varumärke Worcestershire sås i över 75 länder över hela världen och flera tillverkare har producerat sin egen version av den såsiga såsen.

Worcestershire sås sorter

På grund av den enorma populariteten hos den ursprungliga Lea och Perrins Worcestershire såsen har flera sorter utvecklats, var och en med sina egna unika ingredienser och smak.

Hur man lagrar Worcestershire sås

Innan du öppnar flaskan, kan Worcestershire sås lagras vid rumstemperatur. När flaskan är öppen ska Worcestershire sås kylas för att bevara smak. Worcestershire-såsens allmänna hållbarhet är ungefär två år, varefter det kan börja förlora smak och arom. De flesta Worcestershire såser kommer med ett "bästa" datum som skrivs ut på flaskan, vilket indikerar när den bästa smaken och kvaliteten kan förväntas.

Hemlagad Worcestershire sås Recept

Hemkockar kan göra sin egen Worcestershire sås, som har kontroll över ingredienserna och undviker tillsatser som kan hittas i kommersiella produkter. Dessa såser skulle ha en kortare hållbarhet i kylskåpet, eller de kan vara konserverade.