Traditionell brittisk julkaka Recept

Det finns några delar av en julfirande i Storbritannien som inte förändras, särskilt den traditionella julkakan. En brittisk jul är inte komplett utan denna klassiska godis på bordet. Även om du gör denna tårta kan du vid första anblicken se komplicerad ut, det är väldigt enkelt. Hemligheten är att förbereda och väga alla ingredienser, och stryk tennet innan du börjar blanda. Den faktiska monteringsdelen är då okomplicerad.

Julkaka bör helst göras minst två månader före julen; Detta gör att kakan kan matas regelbundet med brandy, vilket i sin tur bidrar till att mogna kakan. Men om du gör det senare kan du vara säker på att kakan fortfarande smakar så bra, men det kan inte lagras så länge som en mogen.

Om du har tid kan du också blötlägga de torkade blandade frukterna natten innan i lite extra brandy och fortsätt med receptet nästa dag; detta skapar en ännu mer fuktig tårta.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Värm ugnen till 150C / 300F / Gas 2. Temperaturen är låg eftersom kakan behöver en lång, långsam bakning. Den är fylld med socker, frukt och brandy och om temperaturen är högre, kommer kakans utsida att brinna och insidan blir underkokt.
 2. Linja en 23 cm (9 tum) tårta med 2 tjocklekar av pergament eller fettpapper. Tie ett dubbelband av brunt eller tidningspapper runt utsidan. Det fungerar som en isolator och för att förhindra att kakan brinner på utsidan läs mer om varför här.
 1. Blanda vinbär, sultanas, russin, skal och körsbär i mjöl, salt och kryddor i en stor rymlig bakskål.
 2. I en annan stor skål grädde smöret med sockret tills det var ljust och fluffigt. Rör i citronskalan. Tillsätt det slagna ägget till smörblandningen en liten bit i taget, slå bra efter varje tillsats - försök inte att hysa denna process eftersom blandningen kan curdle. Om det stryker, lägg bara en msk mjöl och mixa igen, så borde blandningen komma ihop igen. Om det inte kommer tillbaka ihop, var inte rädd, kakan kommer fortfarande vara läcker.
 3. Vik försiktigt in halva mjöl och frukt i ägg och smörblandning, en gång inkorporerad upprepning med resterande mjöl och frukt. Slutligen tillsätt brandy.
 4. Skaka tårtblandningen i den tillagade tårtan och se till att det saknas luftfickor. När du har fyllt släta ytan med baksidan av s sked och gör ett litet dopp i mitten (detta kommer att stiga upp igen under matlagning och skapa en jämn yta för isning av kakan).
 5. Slutligen, med hjälp av en bit pappershandduk städa upp några smaker av kaka smeten på greaseproof omslag, om de lämnar på de kommer att brinna, och även om det inte kommer att påverka kakan, luktar det inte för bra.
 6. Ställ tennet på ett dubbelt lager av tidning i underdelen av ugnen, om du har en gasugn, se till att papperet ligger bra bort från någon flamma och baka i 4½ timmar. Om kakan brinner för snabbt, täcka tennet med ett dubbelskikt av fett- eller perkamentpapper efter 2½ timmar. Under tillagningstiden undviker du att öppna ugnsluckan för ofta, eftersom det kan orsaka att kakan faller ihop.
 1. Efter 4½ timmars kontroll kontrolleras kakan. Kakan ska vara snyggt uppstigen och djupbrun överallt. Sätt in en spett eller fin kniv i mitten av kakan. Om det finns klibbig deg på spett när du drar ut det behöver det lagas längre, om det är rent, är kakan färdig och avlägsna från ugnen.
 2. Låt kakan svalna i tennet på en trådhylla i en timme, ta av det från tennet och låt det svalna helt. När du har svalnat sticka kakans yta med en finmetallskål och häll långsamt över 2 - 3 ss brandy. Denna utfodring bör upprepas varannan vecka fram till jul.
 3. Kakan ska förvaras förpackad i fett- eller pergamentpapper i en lufttät tenn.

Hur man serverar julkaka

Tjänsten av kaka är väl, serverar tårta säkert. Inte om du råkar vara en julkaka. Kakan är en inbyggd del av uppstarten, lika mycket som dagen själv. Och, som kakan lagrar så bra, kan ätas bra in i det nya året. C ake är underbart med ett glas hamn. I norra England serveras julkakan alltid med en skiva ost, helst Wensleydale eller en smula cheddar.

Anteckningar om en julkaka:


Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 342
Totalt fett 22 g
Mättat fett 13 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 126 mg
Natrium 182 mg
kolhydrater 34 g
Kostfiber 2 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)