Vad är Sooji eller Rawa i indisk mat?

Populär ingrediens i bakade varor och godis

Sooji, eller suji (uttalad soo-jee), och rawa (uttalad ruh-waa) är hindi-ord för granulerat vete, annars känt som semolina. Alla är från samma pulver eller mjöl som är gjorda av vete.

Allt i ett namn

Sooji är ordet som används för semolina i norra Indien och Pakistan. Rawa är namnet på semolina i södra Indien. Ingrediensen används inte bara som smetbeståndsdel i många indiska rätter, men används också som huvudingrediens i många livsmedel, både söta och salta, som upma och rawa laddoo .

För smeten används en fin version av sooji, men när den är huvudkomponenten används den i grovare form.

Rawa, som ibland kallas "rava", är mest känd som en ingrediens i rawa laddoo, en populär indisk söt som är förberedd på festivaler som Diwali, Sri Krishna Jayanti och Ganesh Chaturthi. Sooji ka halwa är en annan indisk inspirerad efterrätt som har en puddingliknande konsistens. Den är gjord med många ingredienser, inklusive linser, grönsaker, frukt och korn. Rawa används för att göra idlis , rava dosa och uttapam, vanliga livsmedel i södra Indien.

Tekniskt sett är semolina, som du förmodligen vet det, den grova, renade vete middlingen av durumvete. I Indien kan det beskrivas som rester av fräsat material, efter att mjölet är malt i en mjölkvarn ( chakki ). Det passerar genom ett fint nät tills melet och halmen separeras.

Köpa ingrediens

Det finns många typer av semolina som finns på marknaden.

En av de mest kända är Bombay rava eller sooji. Den är gjord av helvete granulerad och raffinerad. Det är generellt av en typ av vete som kallas mottai godumai . Det finns en annan form av det som kallas chamba rava , vilket är ett extrakt av vetemjöl. I vissa fall kan du få maida mjöl, vilket skulle göra det mycket finare.

Maida är ett vetemjöl från Indien som är finmalet utan kli, raffinerat och blekt. Det liknar mycket likadana mjöl i USA

Det finns en annan form av semolina gjord av samba godumai (med en lång kropp och något skarpa kanter på båda sidor), som kommer i fina granuler och liknar liten storlek daliya eller finbruten vetekorn i västra och norra Indien. Samba godumai kan ibland också kallas bansi rava .

Grov Vs. Bra

Över hela världen finns tusentals typer av semolina. Det bästa sättet att se till att du har rätt för ditt recept är att köpa det grovt och använda en mixer, matberedare eller kryddkvarn för att få det till den konsistens du behöver.

Vanliga recept

Medan sooji, rawa och semolina är väsentligen samma, vet många inte detta. De flesta har förutbestämda begrepp för hur sooji, rawa och semolina används. Vad det än kallas, semolina, sooji eller rawa, det är en mångsidig ingrediens och lätt att laga mat med. Granska följande recept som använder ingrediensen.