Mathri Savory Indian Crackers Recept

Mathris eller Mathis är perfekta var som helst, när som helst mellanmål. Dessa skarpa kakor smaka trevligt doppade i någon indisk nötkött (min favorit är Aam Ka Achaar eller Mango Pickle) och serveras med en varm kopp te! Mathris håller sig bra i upp till en månad, om den förvaras i en lufttät behållare, på en sval, torr plats. Mitt recept gör ungefär 40-50 Mathris. Så här kan du göra dem.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lägg alla ingredienser (förutom olja för fritering) till en stor skål (jag föredrar att använda en stativblandare eftersom den är snabbare). Blanda väl och knä sedan tills du får en fast, smidig deg. Om du använder en stativblandare måste du ta degen ut och kneda den för hand för att få en smidig deg.
  2. När degen är väl knuten, dela den i 4-5 lika delar och dela sedan ytterligare del i 10 lika delar. Rulla varje del i en boll.
  1. Lätt damm din rullande yta med mjöl och använd en rullningspinne för att rulla varje boll i grov cirkelform (dessa behöver inte vara perfekta!) Ca 3-4 mm i tjocklek och ca 2,5 till 3 tum i diameter. Spik ytan med en gaffel ett par gånger (vi vill inte att Mathris blåses upp medan de stekas). Håll åt sidan för stekning senare. Ett annat sätt att göra Mathris är att rulla ut en cirkel om 4 "-5" i diameter och vika sedan i halv och vika igen i ett kvarts. Rulla ut (och eller forma) alla resterande bollar av deg som denna.
  2. Medan du rullar ut Mathris, ställer du upp oljan för stekning, på en medium värme - du kan använda en stekpanna eller en friterad friterare. Värm inte oljan för mycket, eftersom Mathris kommer att laga mat för snabbt och kommer att bli mjukt och inte skarpt.
  3. När Mathris har blivit utrullad, testa oljan för att kontrollera dess temperatur. genom att släppa en liten boll av degen i den. Om det sizzles och stiger snabbt till toppen är oljan redo för stekning.
  4. Lägg nu 6-8 av den utrullade Mathris i den heta oljan. Skräm inte dem eller de kommer inte att steka bra. Fry, sväng försiktigt och bläddra då och då tills Mathris är en blekguldbrun i färg. När du är klar, använd en slitssked för att tömma extra olja och ta bort Mathris. Lägg dem på pappershanddukar för att tömma lite mer. Tillåt kylning till rumstemperatur.
  5. Servera med en pickle efter eget val och en varm kopp Adrak Ki Chai (ingefära te). Mathris kan lagras i upp till en månad, om den hålls i en lufttät behållare, på en sval, torr plats.