Vad är skillnaden mellan grekisk yoghurt och vanlig yoghurt?

Det har skett en förändring i yoghurt under det senaste decenniet och det handlar om att gå grekiska. Grekisk yoghurt, som kallas ansträngd yoghurt överallt i världen, har gått från en procent av yoghurtmarknaden 2007 till 36 procent 2013 och förväntas nå över 50 procent före 2019. Med en tillväxt på 5 procent årligen förutspådd under överskådlig framtid, frågan är varför är grekisk yoghurt tar över marknaden medan regelbunden yoghurt kollar idiotiskt?

Till skillnad från vanlig yoghurt är den grekiska yoghurt ansträngd. Straining avlägsnar flytande vassle , tillsammans med några av de salter och socker som är upplösta i den. Resultatet är en yoghurt som är tätare, tjockare, krämigare och högre i protein än konventionell yoghurt i amerikansk stil. Detta gör det mer fylligt och tillfredsställande under en längre tid efter en måltid.

Mer om grekisk yoghurt

Medan fullfett grekisk yoghurt är speciellt rik, ger en yoghurt av låg fetthalt eller fettfri mjölk fortfarande en tjock, krämig produkt. Yoghurt i grekisk stil har framgångsrikt marknadsförts i USA under de senaste åren av företag som satsar på sin fetma, probiotiska, högproteinrika näringsprofil tillsammans med dess eftergivna konsistens. Populära grekiska yoghurtmärken i USA inkluderar Fage, Chobani och Stonyfield Farms Oikos-linje.

Vad är det för fel med vanlig yoghurt?

En orsak till den ökade populariteten för grekisk yoghurt är fokus på högprotein dieter.

Eftersom regelbunden yoghurt har mindre protein och mer socker än grekisk yoghurt i allmänhet kan vissa människor som vill följa ett högt protein se behovet av att skära ut så mycket socker som möjligt, samtidigt som protein ökar. Det här är en lätt växel genom att välja grekisk yoghurt över vanlig yoghurt på mataffärshyllan.

Grekiska vs regelbundna? Vilken typ av yoghurt är bättre?

Medan grekisk yoghurt blir mer lättillgänglig i livsmedelsbutiker, är inte allt skapat lika. I sin renaste form, yoghurt, både regelbundna och grekiska bör endast innehålla två ingredienser: levande kulturer och mjölk. Tillägget av socker och förtjockningsmedel kan dock oskärpa linjerna mellan regeln om mer protein och mindre socker än vad vi tidigare nämnde som ett bra sätt att skilja mellan vanlig yoghurt och grekisk yoghurt från varandra. För att du får de rätta grejerna, kolla ingredienslistan, om det finns mer än två ingredienser, kanske du vill rensa bort.

För många var hela syftet med att gå med grekisk yoghurt att sänka koltalet och ha högre protein i måltiderna. Om förtjockningsmedel, som finns i "grekisk stil", tillsätts yoghurt, kan sockerhalten vara högre än vanlig yoghurt. Dessa innefattar maltodextrin, pektin, johannesbrödgummi, guargummi, carobböna-gummi, xantangummi och gelatin.

När det gäller vanlig yoghurt, även om yoghurten är märkt som sockerfri, kan den innehålla konstgjorda färger, smaker och konserveringsmedel för att förbättra smaken. För rekordet, när du väljer mellan de två, gå med den renaste formen av yoghurt.

Du kan söta dig själv med naturliga sötningsmedel som lönnsirap. Den mest minimalt bearbetade maten är bäst, så gå med det när allt annat misslyckas.

Gör din egen: Grekiska Yoghurtrecept

Här är bara några saker att göra med grekisk yoghurt. Det finns några du kan ändra för att använda vanlig yoghurt också om det är din preferens.