Vad exakt är Whey?

Lär dig allt om denna biprodukt av osttillverkning

"Little Miss Muffet satt på en tuffet och åt henne ost och vassla, och kom en spindel som satt ner bredvid henne och skrämde Miss Muffet bort"

Vi har alla hört det här barnkammarmymmet många gånger, men vet vi vad vassle är exakt? Whey (uttalad WAY) är ett av de två huvudproteinerna i mjölk, är ett derivat av mjölk och är den vätska som utvisas från ostkroppar under osttillverkningsprocessen.

Hur Whey bildas

När du gör ost är det första steget att lägga till en startkultur till mjölken.

När kulturen börjar tjockna mjölken, läggs rennet för att ytterligare uppmuntra koagulering. När mjölken koagulerar bildar ostmassa. Skorporna skärs sedan så att de utvisar fukt, vilket är vasslen. När man gör mjuka ostar skärs ostkroppen i stora bitar; för hårdare ost, skärs ostmassa i små bitar. Detta beror på att ju mindre en ostmassa är desto mer flytande - eller vassle - det släpper ut, tar bort fukt och resulterar i en hård ost.

Hur Whey används

Vissa kastas ibland efter osttillverkningsprocessen, vilket är synd eftersom det är fullt av protein och näringsämnen. Enligt Steven Jenkins i ostprimaren är en annan anledning att inte kasta vassle det att det ökar mängden alger i avlopp och floder när det hälls ner i avloppet. Lyckligtvis kan vassle användas för andra saker.

Vete kan matas till djur, användas för att göra andra mejeriprodukter och livsmedel, eller bearbetas till en koncentrerad form och läggas till proteinpulver, proteinstänger eller bearbetade livsmedel som "vassleproteiner". Några specifika sätt att använda färskvassla innehåller:

Hur får man Whey

Om du vill få händerna på lite färskvassla, försök att göra ost hemma . Några typer av ost att prova är mozzarella och getost . Om du gör hemlagad yoghurt och tjocknar den genom att låta den tömma i en ostklapp, kan du använda "yoghurtvassan" på samma sätt som ostvalle används.