Vad är Arrowroot?

I kulinariska konster är pilroot en form av stärkelse härrörande från roten till en växt som växer i tropiska områden. Bearbetas till ett vitt pulver, arrowroot är användbart som ett förtjockningsmedel för soppor och såser.

[Se även: Hur man torkar en sås ]

Arrowroot används ibland utbytbart med majsstärkelse, även om det finns skillnader. Arrowroot ska inte kombineras med mejeriprodukter, eftersom det kan producera en obehaglig struktur.

Arrowroot har en mer neutral smak än majsstärkelse, men det tenderar att bryta ner lättare när det upphettas och kan göra såser för elastiska. Å andra sidan ger det bra glans och translucens, vilket ibland är önskvärt, särskilt i fruktpärlfyllningar och fruktsåser. Det råkar också vara dyrare än majsstärkelse och andra stärkelser.

När man använder Arrowroot för att tjockna en sås, skulle den först kombineras med en kall vätska för att bilda en uppslamning , vilken sedan tillsättes till den vätska som ska förtjockas. Vätskan upphettas, vilket gör att stärkelsen i uppslamningen expanderar och förtorkar såsen. Om det tillsattes direkt, utan att göra en slurry först, skulle det klumpa upp och skapa ett klumpigt resultat snarare än en slät.