Vårgrönsak Risotto

Fira våren med denna underbara krämiga risotto! Asparges, ärter och gröna lök ingår i denna risotto tillsammans med lite torrt vitt vin och parmesanost.

Använd gärna mer eller mindre parmesan för att passa din smak. Jag kokade sparrisen i lite vatten, men det kunde också stekas. Se tips och variationer under receptet för rostningsanvisningar.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Ta med en medium kastrull med ca 2 cm vatten till koka. Tillsätt 1 tesked salt och sparris. Koka i ca 2 minuter, eller tills bara knappt anbud. Töm i en kolsyrare och skölj med kallt vatten.
  2. Häll kycklingbuljongen till en simma på spisen och håll den varm. Reserv 1/4 kopp buljong för slutet av tillagningstiden.
  3. Lägg olivoljan i en stor kastrull eller sautpanna över medium värme. När oljan är het, lägg till de gröna lökarna. Koka, rör om i 2 minuter. Tillsätt riset och koka, rör om tills alla korn är belagda med olja och genomskinligt, ca 2 minuter. Tillsätt vinet och koka, omrör, tills de flesta har absorberats av riset.
  1. Tillsätt kycklingbuljong, ca 1/4 till 1/2 kopp i taget. Koka, ständigt omrör, efter varje buljong tills tills riset har absorberat det mesta av buljongen. Låt inte riset torka ut när som helst. Fortsätt tillsätta och buljong och rör om tills riset har blivit ömt, men fortfarande lite fast i mitten. Det tar ungefär 18 till 20 minuter.
  2. Tillsätt sparris och ärtor på riset och fortsätt att laga mat, rör om tills det är uppvärmt. Lägg till mer buljong efter behov. Riset kommer vara ömt men lite fast. Tillsätt den reserverade 1/4 koppen buljong och smöret, rör om noggrant tills den är väl blandad.
  3. Blanda i Parmesan-ost och tillsätt kosher-salt och nymalt svartpeppar, smaka på.

Tips och variationer

Du kanske också gillar

Brun ris och svamp risotto

Bakad Curry Ris Med Ärter

Krämig sötpotatisrisotto med pekannötter

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 569
Totalt fett 13 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 7 g
Kolesterol 14 mg
Natrium 1,113 mg
kolhydrater 88 g
Kostfiber 6 g
Protein 16 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)