Typer av Olivolja - Virgin, Extra Virgin, och Raffinerad

I USA är de vanligaste olivoljorna italienska och spanska.

Olivolja är gjord med krossade tvättade oliver. Pastan macereras och centrifugeras sedan för att separera oljan och vattnet från fastämnena. Vattnet avlägsnas sedan och lämnar olivolja.

Smaken och färgen på olivolja beror på vilken region och typ av oliver som används. Vare sig oliverna skördas tidigt eller när de är mogna kan också göra skillnad i smaken.

Här är några av de vanligaste typerna av olivolja.

Extra virgin olivolja

Detta är den högsta klassen av olivolja. Det kommer från olivoljeproduktion (mekanisk utan kemisk behandling), anses ha en överlägsen smak och innehåller inte mer än 0,8% fri syrahalt.

Även om det är högsta kvalitet kan kvalitet, arom, smak, färg, hälsofördelar och pris variera kraftigt från ett varumärke till ett annat. Använd extra jungfruolja i sallader.

Jungfruolivolja

Denna olivolja är något lägre i kvalitet, innehållande ca 1,5% fri surhet. Smaken är bra och det är bra för stekning och sauteeing.

Raffinerad olivolja

Olivoljor märkta "ren olivolja" eller bara "olivolja" är vanligtvis raffinerade olivoljor. Raffinerad olivolja är olivoljan erhållen från jungfruolja genom raffinering som inte leder till förändringar i den ursprungliga glyceridstrukturen. Raffinerad olivolja har en fri syrahalt, uttryckt som oljesyra, av högst 0,3 gram per 100 gram (0,3%) och dess andra egenskaper motsvarar de som fastställs för denna kategori i IOOC-standarderna.

Detta är ofta en blid olja som kan blandas med starkare oljor.

Extra lätt olivolja

Denna olivolja är lättare i smak och färg, inte lägre i fett eller kalorier. Eftersom denna olivolja saknar smak är den utmärkt för bakning och för alla användningsområden där en hög-smakolja skulle vara påträngande.

Kallpressad olivolja

Kallpressad betyder att olivoljan pressades utan värme. Denna olivolja är rikare i smak. Om etiketten läser "första kallpressen", eftersom den är den första pressen, är den överlägsen andra kallpressade olivoljor och kommer att ha en högre prislapp.

Oliverolja näringsinformation

Per 3,5 gram (100 g)

Kalorier: 885

Kolhydrater: 0 g

Fett 100 g

mättad: 14 g

enkelomättad 73 g

fleromättade 11 g

omega-3 fett <1,5 g

omega-6-fett 3,5-21 g

Protein 0 g

Vitamin E 14 mg

Du kanske också gillar

Vitlök potatismos med olivolja

Grillad Aubergine

Olive Oil Source, hur man väljer olivolja

Internationella olivrådet