Yukon Gold Potato History

Guldpotatis är nya till USA, men inte till Europa

Gul-fleshed potatis är vanliga i Europa och Sydamerika. Faktum är att gul köttpotatis faktiskt anses vara normen i de flesta länder utanför Nordamerika, så naturligtvis var invandrare till Nordamerika vana vid och föredrog potatis med gult kött.

Denna outnyttjade marknad bad om en förbättrad, sjukdomsbeständig guldvariant som lätt kunde odlas i Nordamerika.

Vi har potatisuppfödningsprogrammet vid University of Guelph i Kanada för att tacka för Yukon Gold .

Leds av potatisuppfödare Dr. Gary Johnston och sponsrat av Agriculture and Agri-Food Canada, ett forskningsteam tillbringade år experimenterar och slutligen uppnår framgång genom att korsa en nordamerikansk vit potatis (Norgleam) med en vild sydamerikansk gulblommig sort ( W5279-4). Resultatet var Yukon Gold , den första kanadensisk-uppfödda potatisen som skulle marknadsföras och marknadsföras med namn. Den fick en kanadensisk licens 1980 och började snart exportera till USA.

Andra Guldpotatis

Det finns andra guldkvistade sorter på marknaden, inklusive Yellow Finn, Michigold, Donna, Delta Gold, Banana och Saginaw Gold, men ingen av dessa har ännu uppnått namnet erkännande av Yukon Gold.

Yukon Golds är något platt och oval i form med ljust guld, tunn hud och ljusgult kött. De kan identifieras av den rosa rosa färgen på de grunda ögonen.

Anthoxanthins är den förening som ger guldpotatisen sin vackra gula färg.

Dessa flavonoider finns också i lök , äpplen och blomkål.

Konsumtionen av färska vita potatis i USA har faktiskt sjunkit. Det nya intresset för guldpotatis på konsumentnivå, både för visuellt tilltalande och smak, har förstärkt potatismarknaden. Ändå är det fortfarande osannolikt att guldpotatisen någonsin kommer att uppnå populariteten hos standard vitpotatis.