Förstå de olika typerna av olivolja

Kallpressad? Ren ren olivolja? Vad betyder det hela?

Du har kanske nyligen läst historien om en kvinna i Israel som påstår sig vara 120 år gammal. En av hennes hemligheter att leva i en så hög ålder är att hon dricker minst ett glas olivolja om dagen. Medan det kanske inte är för alla, är det lätt att göra olivolja en del av din dagliga kost på mer välsmakande sätt.

Hälsofördelarna med detta vänliga fett har varit kända för en tid nu, men det har nyligen fått mer uppmärksamhet på grund av Medelhavsdieten och människor som vill leva en mer hälsosam livsstil.

Innan du går ut till din lokala stormarknad och tar en flaska för dig själv, var medveten om att det finns olika variationer av olivolja, alla med olika smaker. Så vilken är bäst för dig? Läs vidare för att ta reda på skillnaderna mellan olika olivoljor och hur de kan spela en bra del i en hälsosam kost.

Extra virgin olivolja

Den vanligast använda och hörda av olivolja är extra jungfru. Extra jungfru, tillsammans med standard jungfruolja, extraheras direkt från olivfrukten genom att slipa oliverna i termiska förhållanden som bevarar den naturliga smaken. Metoden för att extrahera oljan är vad som kallas "kallpressad", vilket håller oljan från att förlora sin smak som kan gå vilse vid exponering för höga temperaturer.

Extra jungfruolja produceras naturligt, vilket innebär att oljan inte är tillverkad av någon form av kemiska behandlingar. Jungfruolja är också en indikation på att oljan inte är raffinerad, att de är av högre kvalitet och behåller sin naturliga smak .

Ren olivolja

Ren olivolja är en annan olja, men namnet kan vara vilseledande. Ren är faktiskt en blandning av antingen extra jungfru eller jungfruolja och olivoljor som är raffinerade. Den används huvudsakligen när extraherad olivolja är av dålig kvalitet och raffineringsprocessen hjälper till att få en bättre smak.

Många gånger används raffinerad olivolja när man steker som smaken inte är lika anmärkningsvärd som jungfruolja .

En produkt märkt helt enkelt olivolja, är nästan densamma som något märkt ren olivolja, eftersom den är raffinerad med brist på smak.

Hälsofaktorn i olivolja

Även om det anses vara en fet, är olivolja en av de sundaste oljorna på grund av dess höga omättade fettinnehåll och relativt lågt mättat fettinnehåll. Studier har visat att olivolja hjälper kroppens hjärta att förbli hälsosamt och även hjälpmedel vid reglering av kolesterolnivåer.

Hälsofördelarna är allmänt erkända, och det är faktiskt en del av matpyramiden som följd av Medelhavsdieten. Bortsett från att konsumera olivolja, svär vissa människor med fördelarna med att använda den lokalt på huden. År 1997 använde rekordhållaren för den längsta livslängden, en kvinna från Frankrike, olivolja inte bara i hennes kost utan genom att gnugga den på huden.

Oavsett vad den används för har hälsovinsterna för olivolja undersökts och bevisats. Olja är en sådan vanlig produkt idag det är bara vettigt att välja den mest hälsosamma på marknaden. Det är också en av de mest smakfulla av alla oljor och är det perfekta tillskottet till många måltider.

Om du hellre inte skulle dricka ett glas om dagen, prova nästa gång på din favoriträtt. Det skulle vara värt att försöka om vi alla borde leva till 120!