Turkiska Künefe: Den heta och ostliga sydöstra Desserten

Künefe kan hittas i restauranger som serverar Kebab-pris

Turkiska köket är känt för sina söta och sirapiga efterrätter som baklava och şekerpare (sheh-KEYR 'pah-RAY') . Det är dock lika känt för en läcker och ostliknande efterrätt från den sydöstra regionen Turkiet som kallas künefe (kyoon-eh-FAY ').

Turkiska künefe

Künefe är en krispig ostfylld efterrätt gjord med kadayıf (kah-dah-YUF '), som är en traditionell strimlad vete efterrätt med pistaschefyllning.

Künefe serveras varm ut ur ugnen (så att osten är mjuk och trådig), och de bästa desserterna finns på restauranger som serverar grillade kött och kebab .

Künefe kokas och serveras i en mycket grund, rund metallpanna som är speciellt utformad för att göra denna speciella efterrätt. Det är så gott att turkiska människor och turister fortsätter att komma tillbaka för mer.

Künefes historia

Native till sydöstra delar av Turkiet som gränsar till Medelhavet, representerar Künefe regionala turkiska köket väl. Faktum är att de bästa turkiska kebaberna också kommer från detta område av landet. Det är ingen slump att künefe endast finns i restauranger som säljer kebabpris.

Det traditionella receptet för künefe antas härröra från staden Hatay, och många städer i regionen gör anspråk på att uppfinna den. Viktiga sydöstra städer som Mersin, Adana, Gaziantep, Kilis, Sanliurfa, Diyarbakır och Mardin har alla sina egna varianter av efterrätten.

Det är också populärt i andra delar av arabvärlden, som Levant, Egypten, Turkiet, Kaukasus och Grekland.

Kallas även kanafeh, säger palestinierna att de härrörde från Nabulus, på grund av att den användes av vit-brintost som heter Nabulsi. Sades vara uppfunnit på 10-talet, är huvudingredienserna samma och involverar socker, ost, pistaschmandlar, rosenvatten och kajmak.

Andra versioner av konditorivaror är gjorda med en skorpa av långa tunna nudeltrådar och semolinadeg.

Hur man förbereder efterrätten

Künefe är svår att förbereda, så det är nästan aldrig gjort hemma. De flesta väntar tills de äter på ett kebabhus för att njuta av den äkta efterrätten. Om du är ute efter utmaningen kan du dock försöka göra det. Det rekommenderas att du har en grund och metallkünefe-pan eller en liten och grundig gjutjärnspanna. Om du reser i Turkiet kan du köpa en särskild künefe-pan på restaurangförsörjningsaffärer, lokala basarer eller på Grand Bazaar i Istanbul.

Den första huvudkomponenten i künefe är kadayıf, den finfördelade degen som delvis har bakats för att torka den. Först dras en stor klump av kadayıf ihop för att separera strimlorna. Sedan är det huggit i fina bitar. Pannan bör vara starkt smörgad innan du pressar den hackade kadayıf i botten för att skapa ett jämnt lager.

Därefter placeras en fyllning av lågsalt turkisk ost som kashar, lor eller dil i mitten. Ett annat lager av hackad kadayıf pressas sedan på toppen av osten för att göra toppskiktet. Därefter drizzles stora mängder klargjort smör över toppen för att mätta kadayıf. Slutligen placeras brickan i ugnen och bakas tills toppen blir brun och krispig.

Före servering sprinkles toppen av künefe med ljusgröna och jordade pistaschmandlar . Sedan skärs det i kilar och serveras rörledningar varmt så att osten förblir mjuk och strängig.