Klassisk Hollandaise sås

Hollandaise sås är utsökt över asparges eller andra kokta grönsaker, fiskrätter och pocherade ägg . Det är en viktig sås för den klassiska maträtten, ägg Benedikt .

Hollandaise sås är en rik äggula och smörsås kryddat med citronsaft.

Hollandaise är en noga sås. Den tjocka, rika såsen kan snabbt bryta och bli en ojämn röra om smöret läggs för snabbt eller om det blir för varmt. Du kan kyla på kvarvarande sås och hoppas på det bästa, men det kan bryta när du värmer det igen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Smält smöret i en gryta tills det är varmt och skummande, men låt det inte brinna. Håll det varmt.
  2. Placera en medium kastrull eller botten av en dubbel panna med ca en tum varmt vatten över låg värme och ta det till en simmer.
  3. I en rostfritt stålskål eller topppanna i en dubbelpanna piskar äggulorna med citronsaften kraftigt tills blandningen är förtjockad.
  4. Placera skålen eller pannan över det kokande vattnet och fortsätt vispa.
  1. Drizzle smält smör i äggula blandningen i en långsam, jämn ström medan whisking. Fortsätt vispa tills såsen har förtjockat. Var försiktig så att du inte låter skålen eller topppannan sitta i det simmerande vattnet eller slutar med äggröra. Och låt inte såsen bli för varm eller det kan bryta. Om det börjar bli ömt, prova vispa i en liten mängd kokande vatten en halv tesked åt gången.
  2. Ta bort såsen från värmen och vispa i salt- och cayennepeppar eller varm paprika sås.
  3. Såsen serveras bäst omedelbart, men om det måste hållas, lägg skålen i en panna med varmt vatten eller lägg det i toppen av en dubbel panna över varmt vatten. Håll det på mycket låg värme. För lång eller för varmt och såsen kommer att bryta.
  4. Om såsen blir för tjock på stående, vispa i en liten mängd varmt vatten för att tona den.
  5. Förvara kvarvarande hollandaise täckt, i kylskåp. Uppvärmningen över mycket låg värme eller i en dubbel panna över låg värme. Vispa i små mängder varmt vatten, efter behov för konsistens.

Jag har inte försökt blendermetoden än, men thekitchn.com har en bra artikel om hur man gör hollandaise sås i en mixer.

Du kanske också gillar

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 195
Totalt fett 19 g
Mättat fett 11 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 191 mg
Natrium 60 mg
kolhydrater 1 g
Kostfiber 0 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)