Şekerpare: turkiska halvkakor kakade i sirap

Denna traditionella turkiska efterrätt kallas "şekerpare" ("shek-EYR par-EH"), vilket betyder "en bit sötma". Prova några och du kommer att se varför det är exakt det.

Dessa söta, klibbiga och övre kakor är gjorda av halvpärlor, mjöl och pulveriserat socker som är bakade guldbruna och lämnas till branta i söt citron sirap.

Şekerpare är gjord i nästan alla turkiska hushåll, som säljs i varje turkiskt bageri och söt butik och visas på nästan alla turkiska restaurangmenyer. Det är en av de mest populära turkiska sötsakerna efter baklava .

Göra perfekt ıekerpare

Blandning av ingredienserna och knådning av degen långsamt för hand är nyckeln till att göra den perfekta, enhetliga şekerpare degen som inte kommer att spricka eller separera när den bakar. Varje "pare" eller stycke ska hålla sin perfekta form, även efter blötläggning i sirap. Ju mer sirap de suger upp desto bättre. De borde vara ömma nog att skära och äta med en gaffel.

Bättre än Baklava

Passa upp baklavaen för en gång och prova den här klassiska turkiska efterrätten för att tillfredsställa ditt nästa behov av superlöda godisar. Prova en bit eller två med din nästa kopp kaffe eller espresso. Det går självklart perfekt med en kopp turkiskt kaffe .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Först placera det mjuka smöret eller margarin i en stor blandningsskål och piska med en elektrisk mixer på lägsta inställning tills det är gräddig.
  2. Tillsätt mjölet. Använd gummihandskar, arbeta melet i smöret med fingrarna tills de kombineras. Tillsätt pulveriserat socker, vanilj, bakpulver och halvpannor och fortsätt arbeta med fingrarna tills degen har en jämn konsistens. Värmen från dina händer hjälper smält smöret och mjuknar blandningen när du arbetar.
  1. Under tiden börjar sirapen. Tillsätt 4 koppar kokande vatten till en kastrull. Tillsätt granulat och halv citron. Koka upp och koka sedan försiktigt upptäckt i ca 10 minuter, omblandning ibland. Ta bort från värmen och låt det svalna lite.
  2. Tillsätt sedan ägget till degblandningen och ät dem i degen tills den är jämn.
  3. Med dina händer kläm av en bit deg och rulla den i en boll om storleken på en aprikos. Placera den på ett ogreppat metallfack. Fortsätt att göra bollar av jämn storlek och lining dem sida vid sida, vilket ger utrymme i mellan.
  4. Tryck försiktigt ner på toppen av varje boll för att platta det något. Pressa en mandel eller en hasselnöt i mitten av varje.
  5. Baka i en 160C eller 320F-ugn i 20 till 25 minuter tills kakorna på din kakor är guldbruna.
  6. Ta bort brickan ur ugnen och, medan det fortfarande är varmt, häll den varma sirapen jämnt över toppen.
  7. Låt brickan svalna till rumstemperatur. När de kyler, kommer kakorna att absorbera sirapen och bli mjuka.
  8. När şekerpare är coola, är de redo att tjäna. Servera två eller tre på en dekorativ tallrik och garnera dem med en sked turkisk clotted cream, kallad "kaymak" om du vill.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 1864
Totalt fett 147 g
Mättat fett 23 g
Omättat fett 86 g
Kolesterol 97 mg
Natrium 237 mg
kolhydrater 109 g
Kostfiber 26 g
Protein 53 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)