Turkisk ris Dessert Smakad Med Saffron

Saffron , en av världens mest högt värda kryddor, används för att tillföra färg och arom till en läcker turkisk pudding- liknande dessert som kallas safranlı zerde (sah-FRAHN'-luh zeyr-DAY).

Kallas "zerde" för kort, denna näringsrika, klara pudding är gjord med ris, pinjenötter och vinbär och använder vatten istället för mjölk som bas. Detta ger en klar pudding med en härlig gul färg.

Många recept för "zerde", som den här, innehåller också ätbart rosevatten för att lägga till ytterligare en delikat smak och arom till maträtten.

'Safranlı zerde' är en efterrätt som orginerar från de områden som omger staden Konya, som ligger i inre Anatolien och är ett bra exempel på regional turkisk mat . Det sägs ha varit en ottomans favorit och förbereddes regelbundet i Topkapı-palatset kök i Istanbul.

Idag kan "zerde" hittas i många turkiska restauranger och efterrättaffärer över hela landet. Det är också en favorit efterrätt som serveras under den heliga månaden Ramadan.

'Zerde' är enkelt att förbereda. Liksom många turkiska puddingar är den väldigt näringsrik och låg i fett.

Allt du behöver är ris, majsstärkelse, socker, vissa torkade vinbär och pinjenötter och en nypa saffran. Om du inte har riktig saffran kan du ersätta med en halv till en tesked tumörpulver.

Tumeric kommer också att ge din pudding en härlig gul färg och en antydan av smak. I själva verket, som du ser i receptet nedan, gillar jag att lägga till lite tumerisk tillsammans med saffran bara för att öka färgen. Använd inte gul mat färgning eller färgen kommer att se mycket ut till artificiell.

Servera din "zerde" -kall i dekorativa dessertskålar garnerade med mer vinbär och pinjenötter. Du kan också använda andra pålägg som kokos eller jordnötter.

Prova detta traditionella turkiska dessertrecept och ge en ny, färgstark twist till gammaldags rispudding.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Börja med att tvätta riset i trådfiltret under kallt, rinnande vatten i flera minuter tills vattnet löper klart. När det är tvättat och tömt, sätt riset i en stor kastrull. Tillsätt vatten till pannan för att täcka riset om ½ tum. Låt vattnet koka, täcka pannan, sätt värmen till låg och laga riset i ca 20 minuter.
  2. Lägg i 4 ½ koppar vatten i en separat kastrull. Tillsätt saffran och låt den suga i ca 15 minuter. Efter det mjuka, använd kanten på en träsked för att krossa saffran och släpp den gula färgen.
  1. Tillsätt det kokta riset, sockret och tummen till saffran och vatten och koka det. Tillsätt rosenvattnet och majsstärkelsen och koka, omrör kontinuerligt i ca 20 minuter tills puddinget blir tjockare och blir en klar gul färg.
  2. Stäng av värmen och låt pudden svalna i pannan ca 10 minuter.
  3. Fyll dina efterrätt koppar eller en stor servering skål med pudding. Låt det svalna till rumstemperatur. Kyl i flera timmar.
  4. Servera din "zerde" -köld. Garnera det med mer pinjenötter, och torkade vinbär som har blötläggs i några minuter i varmt vatten. Du kan också använda andra påfyllningar som malda kokosnöt, krossade pistaschmuttrar och färska granatäpplefrön.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 610
Totalt fett 12 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 6 mg
kolhydrater 123 g
Kostfiber 2 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)