Röda Pistaschmandlar: Var gick de och varför?

Inte länge sedan kan du hitta ljusröda eller rosa pistaschötter i nästan varje landshandel eller livsmedelsbutik. Faktum är att i vissa områden var dessa onaturliga röda pistaschönor de enda pistaschötterna som finns tillgängliga. Men om du är under 30 år har du kanske aldrig sett en röd pistasch. Så vad var dessa röda pistaschmandlar och var gick de? Det är en mer intressant historia än du kanske tror.

Vad är röda pistaschötter?

De pistaschmutskal som omger den naturligt ljusgröna nötköttet är naturligtvis en krämig ljus beigefärg.

Så var kom den djupröda rosa färgen från? Mathistoriker har motstridiga förklaringar, men de börjar alla med röd matfärgning.

En berättelse säger att traditionen att döda pistaschmandlar härstammar från en syrisk importör med namnet Zaloom, som färgade sina pistaschötter röda för att skilja dem från sina konkurrenter. En annan historia innehåller pistaschorier färgades för att maskera märkta märkningar, ett naturligt resultat av torkningsprocessen och andra brister som gör dem mer välsmakande för konsumenterna. Idag är den här historien den enaste mathistorikerna överens om. Medan de fläckiga, naturligt torkade skalen inte har någon inverkan på smaken av nötköttet i sig, är konsumenterna kända för att döma en bok (eller pistachio) genom dess omslag. Som ett resultat är det en lång historia av matvaruhandlare som ändrar sina produkter och producerar för att göra dem mer välsmakande. Faktum är att traditionen fortfarande lever och väl idag i andra områden av matförsäljning.

Vad hände med röda pistaschötter?

Försvinnandet av rödfärgade pistaschötter kan direkt spåras till tillväxten av inhemsk pistaschproduktion i USA. Före 1970-talet importerades pistaschorier från Iran och andra länder i Mellanöstern till USA. Förutom fläckiga märkningar på pistaschallen från torkningen hade dessa importerade pistaschostrar i allmänhet en mängd obehagliga fläckar och missfärgningar på grund av traditionella skörningsmetoder där pistaschagerna inte skrovades och tvättades omedelbart efter skörden.

Så Mellanöstern-producenter och exportörer tog till att döda sin produkt röd. De få amerikanska pistachioproducenterna följde sedan sina importerade motsvarigheter och började också färga sin produkt, om bara för att amerikanerna var vana vid att se dessa ljusröda rosa nötter.

Men 1980-talet sågs en nedgång i importerade pistaschmandier som ett embargo mot iranska pistaschmandörer verkställdes och ytterligare ekonomiska sanktioner mot Iran togs på och av i åratal. Antalet amerikanska pistaschproducenter ökade som svar och började snabbt öka den inhemska försörjningen av pistaschötter. De nya mekaniserade skördeprocesserna som används av amerikanska producenter väljer nu, skrov och torkar nötterna innan skalet kan bli färgat, vilket gör att man behöver färga nötterna för att dölja brister i onödan. Idag produceras 98% av pistaschötter i USA i Kalifornien och USA är den näst största producenten av pistaschmandlar efter Iran.

Kan du fortfarande hitta röda pistaschmandlar?

Även om de flesta årtusenden aldrig har sett en röd pistasch, finns de fortfarande, men i allmänhet som en nyhet eller under julhelgen. Men vi är helt nöjda med att hålla oss till den mer naturliga pistackens färgpalett. Inte bara kan vi undvika röda färgade fingrar och munnar, men det är på trend med rörelsen för att undvika onaturliga tillsatser och färgämnen i vår mat .

Vi säger att det är en win-win.