Tre enkla sätt att ånga gröna bönor

Koka gröna bönor till perfektion

Ångning är ett bra sätt att laga gröna bönor för att behålla sin vackra gröna färg och behålla sitt näringsvärde. Det finns tre sätt att ånga gröna bönor: i mikrovågsugnen, i en ångkorg och en panna på spisen. I alla tre fallen kokas bönorna av ångans hetta från kokande vatten. Den fuktiga och relativt mjuka värmen kokar bönorna jämnt och mjukgör sin starka struktur samtidigt som de kan hålla fast vid sina imponerande nivåer av K-vitamin (liksom C-vitamin, A-vitamin, kalium, folat och järn).

Ångkokning i en mikrovågsugn

Steaming gröna bönor i en mikrovågsugn är säkert snabbt och bekvämt. Ändå är det svårare att få grönsaker ångas till en exakt och jämn nivå i en mikrovågsugn, och bönor som ångas i en mikrovågsugn kan kräva lite avtappning eller torkning beroende på hur mycket vätska du använder och hur kraftfull din mikrovågsugn är.

Sätt i trimmade och rengjorda gröna bönor i en stor skål, med en skarp matsked eller så lite vatten på botten (nyvasket gröna bönor kan användas med vattnet som klibbar till dem). Skydda bönor med ett mikrovågsugnsäkert lock eller tallrik (undvik plastplast i mikrovågor) och koka på hög effekt i 1 minut. Testa för doneness och upprepa med 15 sekunders mellanrum tills bönorna är ångad efter dina önskemål.

Ångning i en ångkorg

Detta är den klassiska metoden för att ånga, med hjälp av en ångkorg eller insats som passar i en kruka.

Ta cirka en tum vatten till koka i botten av en kruka i vilken din ångbåge eller insats passar.

Sätt i trimmade och rengjorda gröna bönor i ångkokaren, sätt den över kokande vatten, lock och ånga tills det är smidigt på biten, 3 till 5 minuter (beroende på hur skarpa eller ömma du som dina gröna bönor).

Ångkokning i en panna

Detta kan bli din go-to metod för ångande gröna bönor. Den använder minimal utrustning och resulterar i jämnt kokta, levande, smakrika gröna bönor.

Ta ett knappt 1/2 tum saltat vatten att koka i en stor stekpanna eller sautépanna . Lägg till trimmade och rengjorda gröna bönor, täck och koka tills bönorna är anrika till biten och vattnet har avdunstat, 3 till 5 minuter (beroende på hur skarpa du gillar dina kokta gröna bönor).

Ångad gröna bönor i recept

Att ha en favorit metod för ångande gröna bönor kommer att ta dig ett steg närmare att skapa några intressanta och smakfulla rätter med denna grönsak. Några enkla sallader, som marinad grönbönsalad , grönsalladslöksallad och mint jalapeño gröna bönor - kommer att vara klara på ett ögonblick, och de är perfekta rätter att ta med till cookouts eller picknick.

Letar du efter en hjärtligare sidrätter eller bas för en gryta? Den amerikanska klassiken, gröna bönor amandin och den läckra gröna bönsgrytan med tomat- och mozzarellaost , är underbara användningsområden för denna knäckta grönsak också!