Traditionellt tjeckiskt bröddumplingsrecept

Traditionella tjeckiska bröddumplings , houskový knedlík , anses vara en del av det nationella kulinariska arvet.

För en sådan uppskattad maträtt, är de helt enkelt gjorda med mjöl, mjölk, ägg och inaktuella brödkubar, och formas till en loaf eller en roll, kokad, skivad och serveras.

De är perfekta för att suga upp mycket sås och serveras typiskt med rostat fläsklinne , grillat fläsk med surkål , grillad gås och grillad anda , kycklingprikashash , rostbiff och dillsås, goulash och många andra rätter.

Se detta liknande ungarska bröd dumplings recept . Ibland är bröddumplings gjorda med jäst som i detta polska ångade dumplingsrecept , förutom att den senare inte kräver brödbitar.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en stor skål, vispa ihop mjöl, bakpulver och salt och lägg åt sidan.
  2. I en separat medium skål, vispa ihop äggulor och mjölk. Häll i skål med mjöl.
  3. Arbeta degen med en danska degpisk eller händerna eller maskinen med degkroken tills den inte längre sitter fast i skålen. Täck och låt stå 1 timme.
  4. Lägg en stor lagerpott eller en kastrull med saltat vatten på koka. Arbeta de 4 kopparna kakor i smeten tills de är väl införda.
  1. Använd mjölade händer och forma degen i tre eller fyra rullar som är ca 8 tum långa och 2 1/2 tum breda.
  2. När vattnet kokar, släpp försiktigt rullarna i vattnet, vilket ger dem rörelse så att de inte klibbar. Minska värmen, täck och koka 10 till 15 minuter.
  3. Använd en slitssked, ta bort en dumpling från potten efter 10 minuters matlagning och prova för doneness genom att klippa genom mitten av dumplingen med en tråd eller en tunn kniv.
  4. Om det är klart, ta bort dumplingsna en efter en och skiv i 3/4 tums igen med en tråd eller en skarp kniv. Upprepa tills alla dumplings avlägsnas från vattnet och skivas.
  5. Servera varma med sås. För uppvärmning av kvarvarande dumplings, placera skivorna i en ångkorg och ånga några minuter tills det är mjukt. Efterrätten är utsökt brunt i smör och ströts med socker som en speciell frukostbit.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 141
Totalt fett 6 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 118 mg
Natrium 290 mg
kolhydrater 14 g
Kostfiber 1 g
Protein 7 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)