Traditionell brittisk fisk och chips

Denna klassiska maträtt behåller fortfarande sin popularitet

Fisk som är friterad i en spröd smet som serveras med feta guldflisar (pommes frites) på sidan är fortfarande en av Storbritanniens och Irlands favoritmåltider. Kärlek för fisk och chips rankas tillsammans med rostbiff och Yorkshire puddingar (liksom den nyligen nominerade kyckling tikka masala ) som en engelsk nationalrätt .

En kort historia av fisk och chips

Ingen vet exakt var eller när fisk och chips kom ihop.

Chips hade kommit till Storbritannien från Frankrike på artonhundratalet och var kända som pommes frites . Den första omnämnandet av chips var 1854 när en ledande kock inkluderade "tunna skivade potatisar kokta i olja" i sin receptbok, Shilling Cookery . Runt denna tid sålde fiskvaror stekt fisk och bröd, med omnämnande av detta i Charles Dickens roman Oliver Twist publicerad 1830.

Fisk och chips blev populär när måltiden hjälpte massorna under första världskriget. Och eftersom fisk och potatis var två av endast några få matar som inte rantades i andra världskriget, behöll den traditionella skålen sin status.

Idag finns det cirka 11 000 fisk och chipsaffärer i hela Storbritannien och Irland, så det är vanligtvis enkelt att hitta en chippie (en fisk- och chippaffär). Fisk- och chippaffärer finns nu också runt om i världen, inklusive några butiker i New York City, och är särskilt populära i kustområdena i Spanien.

Chippiens ursprung

Det finns anspråk på den första chippie från Lancashire i norra och London i södra England.

Oavsett vem som kanske har öppnat den första fisk- och chippaffären växte handeln för att mata en snabbt växande befolkning, nått en svimlande 35 000 butiker på 1930-talet och mer än tredubbling sedan dess.

Federation of Fish Friers i Storbritannien hävdar att i 1995 konsumerade britterna 300 miljoner portioner fisk och chips, som motsvarade sex portioner för varje man kvinna och barn i landet.

Rekordet för det största antalet portioner som säljs på en dag av en oberoende fisk- och kioskbutik är över 4 000.

De bästa ingredienserna för fisk och chips

En stor fisk och chips är bara lika bra som dess ingredienser. Storbritanniens favoritfisk är fortfarande torsk och står för mer än hälften av den totala konsumtionen. Haddock är den andra favoriten, och det finns regionala variationer som vitling i Nordirland och vissa delar av Skottland, samt skate och huss i södra England.

När det gäller chipet, en mjölkpotatis är de bästa vaxartade potatiserna ofta resulterande i feta chips. De bästa sorterna är kung Edward, Maris Piper och Sante. En tjockskärd potatis absorberar mindre olja än tunn, så de chunkier markerna är de friskare.

Det perfekta och traditionella fettet för att steka både fisken och chipsen är biffdryp eller svamp. Båda ger en skarpare och smakligare chip och fisk smet . Men laga fisk och chips i vegetabilisk eller majsolja är nu vanlig eftersom det är hälsosammare och mer lättillgängligt. Oljan måste vara ren och hållas vid en konstant temperatur på 365 F (185 C) för de skarpaste fisk och chips.

Traditionella komplement till fisk och chips

Den klassiska kryddan för fisk och chips är ättika med ett strö av salt.

Och älska dem eller hata dem, mushy ärtor är också traditionella på sidan. Dessutom, sedan mitten av sjuttiotalet, har en karrysås också fått fördel. De enda andra såserna som anses lämpliga är en stänk ketchup eller i Skottland en brun sås. Även om en kontinental vana att betjäna majonnäs med fisk och chips har uppstått, har väldigt få britter antagit detta.

Den Ultimate Takeaway Dish

Trots hotet från pizza och hamburgare är fisk och chips fortfarande nationens favoritmaträtt, nästan fyra gånger mer populär än indiska karriärer. Traditionellt var fisk och chips insvept i fettfattigt papper och ett tjockt lager av tidning som inte bara fungerade som en isolator utan också som en tallrik för att göra det lättare att äta utomhus - på grund av hälso- och säkerhetskontrollen får dock chippies inte längre användas papper längre.

Många fisk- och chippurister förklarar dock att fisk och chips som äts från tidningen utomhus är det enda och bästa sättet att äta dem.

Fett och kalorier i fisk och chips

Även om friterad fisk och chips inte anses vara en hälsosam måltid, är det bättre för dig än andra snabbmat alternativ. Fisk och chips har mindre fett och kalorier än den genomsnittliga pizzaen, liksom en Big Mac eller Whopper-måltid med medelstora frites.