Tomathistoria - Tomatens historia som mat

En gång ansedd giftig är tomaten nu en favoritmat

Tuh-MAY-TOH eller Tuh-MAH-till? Uttrycket spelar ingen roll när det gäller denna fantastiska näringsrika frukt som kallas en grönsak. Det är svårt att tro att en sådan allmänt använd matkälla var en gång ansedd som dödligt giftig. Finns året runt i färska och konserverade former, det finns ingen brist på användningsområden för denna mångsidiga "grönsaker".

Tomathistoria

Fransk botaniker Tournefort gav det latinska botaniska namnet, Lycopersicon esculentum, till tomat. Det översätter till "vargspett" - persika eftersom det var runt och luscious och varg eftersom det var felaktigt ansett giftigt. Botanisten tog felaktigt tomaten för den vargspett som Galen nämnde i hans tredje sekelskrifter, det vill säga gift i ett smakligt paket som användes för att förstöra vargar.

Det engelska ordet tomat kommer från det spanska ordet tomate , härledda Nahuatl (Aztec språk) ord, tomatlök. Den uppträdde först i tryck i 1595. En medlem av den dödliga familjen nöjesfamiljen, tomater misstänktes vara giftig (även om löven är giftiga) av européer som misstänkte sin ljusa, glänsande frukt. Inhemska versioner var små, som körsbärstomater , och sannolikt gul snarare än röd.

Tomaten är infödd till västra Sydamerika och Centralamerika. År 1519 upptäckte Cortez tomater som växte i Montezumas trädgårdar och tog frön tillbaka till Europa där de planterades som prydnadsfärdigheter men inte ätit.

Mest sannolikt var den första sorten för att nå Europa gul i färg, eftersom de i Spanien och Italien var kända som pomi d'oro, vilket betyder gula äpplen. Italien var den första som omfamnade och odlade tomaten utanför Sydamerika.

Franska hänvisade till tomat som pommes d'amour, eller älskar äpplen, eftersom de trodde att de hade stimulerande afrodisiakala egenskaper.

I 1897 kom soppa mogul Joseph Campbell ut med kondenserad tomatsoppa, ett drag som satte företaget på vägen till rikedom och vidareutmattning av tomaten till allmänheten.

Campbell kan ha gjort tomatsoppa populär, men det första receptet krediteras Maria Parloa, vars 1872-bok The Appledore Cook Book beskriver hennes tomatkocker.

Tomatens höga syrahalt gör det till en utmärkt kandidat för konservering, vilket är en av de främsta orsakerna till att tomaten var konserverad mer än någon annan frukt eller grönsak i slutet av artonhundratalet.

Mer om Tomater:
• Tomathistoria

Är tomat en frukt eller en grönsak? FAQ

Val av tomat och förvaring

Finns det manliga och kvinnliga tomater? FAQ

Matlagningstips och tips för tomat
Tomatekvivalenter och substitutioner

kokböcker

The Tomato Cookbook
Tomater & Mozzarella
Tomatfestivalen Cookbook
The Heirloom Tomat Cookbook
Fler kakor