Tjeckiska / Böhmiska flätade äggbröd (Houska) Recept

Detta rika, äggiga, lite söta jästbröd finns i nästan alla östeuropeiska kulturer. Det är typiskt flätat och kan tillverkas med eller utan russin. Bohemians och tjecker kallar det houska. Polerna kallar det chalka , Ashkenazi judar refererar till det som challah . Brödet påminner om franska brioche och är fantastiskt vanligt, med smör eller rostat. Rester är bra i brödpudding och makowki .

Östeuropeiska påskbröd

Globala Påskbröd Recept

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tillsätt smör, socker och salt till varm mjölk, omrör för att kombinera. Placera jäst och varmt vatten i skålen på en stativblandare och rör om tills det är upplöst. Tillsätt varm mjölkblandning och 2 ägg och kombinera.
  2. Tillsätt 3 koppar mjöl och slå tills det är slät. Tillsätt russinerna och återstående 2 1/2 kopp mjöl och blanda 5 minuter tills det är slät. Degen kommer att vara kladdig.
  3. Skrapa ner sidorna av degen och låt upp i samma skål, täckt tills den fördubblats, ca 1 timme. Se detta snabba tips för snabbare stigning.
  1. Med en lättmjölkad fisk stansar du deg och vänder ut på lättmjölad bräda. Om du gör 1 stor loaf, dela degen i 3 lika delar. Rulla varje bit i en remsa ca 14 inches lång och fläta ihop de 3 remsorna på en pergamentfodrad bakpanna. Obs! Om du gör 2 bröd delar du degen i 2 lika delar och dela sedan varje halv i 3 lika delar, totalt 6 stycken.
  2. Läckt täck brödet med smörjd plastfolie och låt upphöjas tills det fördubblats, cirka 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 350 grader. Pensla ägget lätt på bröd. Baka 30 minuter.
  4. Låt svalna helt innan det serveras. Förvara, täckt, vid rumstemperatur eller skiva och frysa.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 762
Totalt fett 35 g
Mättat fett 18 g
Omättat fett 11 g
Kolesterol 298 mg
Natrium 481 mg
kolhydrater 104 g
Kostfiber 5 g
Protein 15 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)