Thai Pumpkin Custard

Denna speciella thailändska efterrätt är spektakulär att titta på och underbart att äta. Gör ett bra Halloween eller Thanksgiving efterrätt recept och ett bra alternativ till pumpa paj . Stryk inte av den långa baktiden - det är faktiskt ett väldigt lätt recept att göra!

En liten pumpa (eller pumpaliknande squash) är fylld med en lätt thailändsk vanilj - en hälsosammare och lägre kaloriversion än traditionell vanilj. Servera varmt med ett stänk av lönnsirap eller brandy och en kopp starkt te eller kaffe.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tvätta och torka pumpan eller squashen. Förvärm ugnen till 375 F. Klipp ett "lock" i toppen, som du skulle göra för att hugga en jack-o-lyktor. Skär av den smutsiga delen, så att du är kvar med ett rent lock eller hatt. Avsätta.
  2. Skrupa ut fröet och "tarmar" av pumpan. Spara frön för att steka, eller kassera.
  3. Bryta ägg i en stor mixskål. Använd en gaffel eller visp, slå i hand tills fluffig (1 minut). Tillsätt kokosmjölken, vanilj och hälften av sockret. Slå igen i 1 minut, eller tills den är väl blandad.
  1. Tillsätt kvarvarande socker, omrör för att lösa upp i äggblandningen . Obs! Det kan verka som för mycket socker, men vaniljben behöver inte vara söt för att kompensera för pumpans / squashens lite bittra smak.
  2. Häll eller skinka äggblandningen i pumpan. Tips: Om du slår några på utsidan av pumpan, torka den bort med en trasa. Fyll på ca 1/2 tum från toppen av fälgen. Äggblandningen kommer att stiga lite ut ur öppningen.
  3. Ställ pumpa plus "locket" (bredvid det) i en stekpanna (en rostfritt panna av rostfritt stål fungerar bra). Häll lite vatten (1/4 till 1/2 tum) i botten av pannan. Placera försiktigt i ugnen . Baka 1 timme och 30 minuter.
  4. Efter 45 minuter ska locket kokas (mjukt). Ta bort från ugnen och lägg åt sidan.
  5. Efter en timme borde du se custarden stiga som en bubbla ur pumpan. Efter 90 minuter, eller när vaniljbenet verkar fast, försök sätta in en lång tårtestare ner i vaniljbenet - det ska vara rent. Om vaniljbenet inte har satt, eller om pumpan / squashen fortfarande är för fast för att äta, återgå till ugnen och baka ytterligare 15 minuter.
  6. Ta av från ugnen och låt svalna i minst 30 minuter. Använd dina händer och lyft pumpan ut och placera den på en tallrik. Pumpan kan skivas och ätas när den är tillräckligt cool. Obs! Custarden kan "släppa" lite - det här är normalt.
  7. För att betjäna, byt ut pumpkåpslocket eller sätt det lite inåt så att du kan se vaniljbenet. Skär pumpan i skivor med en skarp räfflad kniv och lägg dem på serveringsplattor (det är särskilt trevligt serverat varmt). Häll lite lönnsirap över varje bit. Om så önskas kan du också hälla över lite brandy eller annan favoritlikör. En annan trevlig toppad favorit av mig är karamelsås. (Obs! Den yttre skalen brukar vanligtvis ätas om den inte är väldigt mjuk).
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 525
Totalt fett 22 g
Mättat fett 15 g
Omättat fett 4 g
Kolesterol 312 mg
Natrium 180 mg
kolhydrater 73 g
Kostfiber 2 g
Protein 12 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)