Sötpotatis

Grillning söta potatisar för smak och kul

Om du är som jag är du inte en stor fläkt av de söta och marshmallow-belagda sötpotatisarna som alltid verkar serveras bredvid kalkon. Oavsett om det är Thanksgiving eller inte, bör du verkligen överväga några alternativ till den bakade sötpotatis (eller yam) gryta som alla får men ingen gillar verkligen.

Innan jag går in på sätt att laga söta potatisar, låt mig börja förvirra dig. Om du bor i USA och du går till marknaden för att köpa sötpotatis men de bara har yams, är du okej.

Amerikanerna använder dessa termer utbytbart för att referera till samma sak, eller åtminstone i de flesta amerikanska butiker som de gör. Om du är utanför USA och du köper en yam har du verkligen ingen sötpotatis. Nu finns det naturligtvis sorter av både men i allmänhet, om du vill ha är gul eller orange och piggig i ändarna är det en sötpotatis. Nu en yam och jag menar att en riktig yam är mörkbrun eller svart och ser mer ut som en potatis, men det är det inte. Faktum är att en yam inte ens är en avlägsen släkting till antingen den vanliga potatisen eller sötpotatisen.

Okej, jag antar att du har söta potatis även om det du köpte kallades en yam och jag ska ge dig lite information om att laga den. Först och främst det värsta du kan göra till en sötpotatis är att koka den. Kokning tar inte bara bort de flesta näringsämnena från den söta potatisen (vilken den har i stor mängd) men det tar bort smaken. Bakning är bättre.

Självklart, om du vill matcha dig med kalkonsidan med hur du kokade kalkon kan du grilla, röka och steka sötpotatis.

Frying Sweet Potatoes är precis som stek potatis. Skär sötpotatisen i tunna skivor eller pommes frites . Du vill att den heta oljan ska brinna och skarpa ytan medan mitten blir kokt igenom.

Och du vill göra det snabbt, så sötpotatisen suger inte upp oljan. Detta görs bäst med en 1/4 tum tjock bit. Undrar varför de flesta alla pommes frites är lika stora? Tillagningstid. Det bör bara ta ungefär 5 minuter att steka upp ett parti sötpotatisfries . Om du har friterat din kalkon kan du steka dina sötpotatis i samma olja medan det fortfarande är varmt.

Grilling Sweet Potatoes är precis som att grilla vanliga potatisar . Du vill skära sötpotatisen i små bitar, kanske kvartpartiklar klippa i längdriktningen. Du vill sedan borsta bitarna med olivolja och grilla sedan över en medium till hög värme tills de brinner på utsidan och kan enkelt genomborras med en gaffel. Du kan marinera sötpotatisarna i en olja- och örtblandning för att lägga till ytterligare smaker eller du kan klä dem med ett lättsamt dressing efter att de kokats. Ett bra sätt att få smaken på sötpotatisen och att hålla dem från att torka ut är att basta dem med en fin sås, som en smör, lime och tequila-blandning.

Rökning Sötpotatis liknar att baka dem, bara vid låg temperatur. Om du röker din kalkon och har plats i rökaren är det här ett bra sätt att gå. Du kan enkelt stapla sötpotatisskivor eller bitar i en stor stekpanna med kanske lite smör, brunt socker , örter och kryddor och du har en stor rökt sötpotatis.

Den söta potatisen kommer att absorbera en del av röksmaket medan de lagar mat och du får en bra match för din rökt kalkon.

Det finns några andra överväganden om dina sötpotatis. De behöver tvättas mycket bra. Om du väljer att lämna skinnen och få all den extra stora smaken och vitaminerna ska du skrubba ner huden och se till att du tar bort eventuella blåmärken. Söta potatisar har mycket smak så att du verkligen kan bli galen att förbereda dem. Du kanske har märkt att jag gillar tequila på mina söta potatisar. Det är en smak som fungerar bra. Också bra är lime, rosmarin, vitlök (mycket vitlök), smör, honung, brunt socker, oregano. . . Okej, jag kunde nog gå hela dagen men det gör jag inte. När du planerar din kalkonmåltid, överväg hur du kan arbeta i dina sötpotatis till processen.

Självklart kanske du inte har rummet, men det borde inte avskräcka dig från att göra några förutom marshmallow sötpotatis.