Mochi (japanska riskaka)

Mochi, är en japansk riskaka som är gjord av ångat vitt ris eller glutinöst ris . Det kan också göras från ångad brunt ris. Alene är mochi en stapelmat i japansk mat, men det fungerar också som en viktig ingrediens i många japanska livsmedel som desserter, soppor (både salta och desserttyper) och heträtter. Det kan också grillas, bakas eller stekas.

Frisk mochi är mycket smidig, mjuk, klibbig och tuff men bör ätas samma dag som den gjordes eller nästa dag.

Det har en tendens att härda mycket snabbt. Om mochi är utelämnad blir den torr och hård och blir ojämförlig. Denna typ av mochi är typiskt platt och rund.

Mochi finns också i hyllstabila förpackningar, och är känt som "kirimochi" eller "kakimochi", men dessa riskakor tenderar att vara svåra och används bäst i recept som grillar, koka eller friterar mochi. Denna typ av mochi tenderar att formas i plana rutor eller rektanglar.

Hur är Mochi Made?

Mochi är gjord av ett första ångande rent ris och sedan pounding det i en jämn massa. Traditionellt gjordes mochi under en japansk ceremoni som heter "mochitsuki" som översätter till "pounding mochi". Färskt ångat ris placeras i en överdimensionell murbruk som står på marken nästan midjehöjd. Det ångade riset ströms med vatten och pundas sedan med en stor trägrama tills den är jämn. Ceremonin består av en person som pounds mochi med hjälp av köpcentret, medan en andra person kontinuerligt vänder mochi och drizzles vatten på den för att hålla det fuktigt och smidigt.

När mochien är pundad slät, slits den av i mindre bitar och formas till runda halvplanscirklar.

Mochi kan också tillverkas med hjälp av en mochi maker köksapparat, tillgänglig för försäljning i vissa japanska butiker eller online.

Hur man lagrar Mochi

Fräscha mochi är svåra att lagra eftersom det snabbt börjar formas om det lämnas vid rumstemperatur längre än en dag eller två dagar maximalt.

Friska mochi bör inte förvaras i kylskåpet, eftersom det blir svårt och inte användbart. I stället lagra färskt mochi i frysen snabbt. Den kan kokas utan att först tinas.

När du köper färdiga mochi på japanska eller andra asiatiska stormarknader hittar du de grundläggande mochi (det som bara tillverkas av ångat ris), säljs ofta i platta runda former. Mochi säljs också i torg, och i andra asiatiska kulturer är mochi också formad i form av cylindriska pinnar. Mochi säljs antingen färskt eller individuellt klippt och vakuumtätat i hyllstabila förpackningar.

Hur mår Mochi?

Mochi som en mellanmål:

Mochi i soppa:

Mochi som Dessert:

Varning:

Mochi eller riskaka är extremt tjock och tjuv, så det är mycket viktigt att ta små bett av mochi och tugga mycket bra för att undvika kvävning. Det är en vanlig fara i Japan, trots landets kärlek till Mochi.

Artikel redigerad av japanska Food Expert, Judy Ung