Belgiska ölformat

Lär dig smaken av belgiska ölstilar och koppla ihop dem med mat

Till entusiaster är belgisk öl en underbar sak. I Belgien säljs eller säljs öl på caféer, restauranger, mataffärer och dryckescentra. Säljs huvudsakligen i flaskor, det finns flera dominerande ölstilar i Belgien. Vad smakar de som och finns det några tips om att para dem med mat? Här är en översikt över de här stilerna och lite läcker vägledning om hur du kan para din favorit belgiska öl med mat.

Blanche eller vit öl

Denna lätta vete öl innehåller vanligtvis lätta, aromatiska kryddor och en antydan citrus. Bästa alternativet för matparning: Högkvalitativ, nutty Gruyere är allt du behöver för att para med den här ölen för en god smak. Om du letar efter något lite mer fyllning än ost ensam, försök den starka kombinationen av ost och potatis i en traditionell tartiflette.

Lambic öl

Denna icke maltade vete öl görs strikt i Brysselområdet. Den har en unik, skarp och torr smak som förbättras med åldern. Denna lite tårta öl är jäst med vild, luftburad jäst. Bästa alternativet för matparning: Lätta vita köttförrätter, som rostad citronrosmarinjong och efterrätter är bäst med denna öl. Koppla inte ihop det med stek eller korv. Den skarpa, fruktiga smaken skulle säkert kollidera med hjärtlig, smaklig biljett.

Kriek öl

Kriek är en frukt Lambic öl stil som har en längre jäsning process från tillsats av frukt - vanligtvis körsbär.

Om ölet fermenteras med hallon betraktas det som en Framboise öl. Bästa alternativet för matparning: Cheesecake och andra rika, fruktfria desserter är bäst med en fruktöl. Peches Melba komplimanger berry-fermenterade öl, liksom den sällsynta persika-eller plommon-fermenterade Kriek.

Faro öl

Faro har smaker som väldigt liknar en klassisk lambisk men mycket mindre intensitet.

Den färdiga produkten har en ledtråd av sötma från brunt socker och milda aromatiska kryddor. Bästa alternativet för matparning: Molasses anteckningar i ölen är vackert förbättrade med alla choklad desserter. För den ultimata upplevelsen, prova den med lite mörk belgisk choklad eller en enda mörk chokladtryffel .

Gueuze öl

Gueueze är ännu en underklass av lambisk öl. Det genomgår en unik blandning av blandning av mogen lambisk öl med ung lambisk öl som fortfarande innehåller sockerarter. Resultatet är en andra jäsning och en skarp gnista. Bästa alternativet för matparning: Aromatiska karamelliserade äpplen och kryddafterrätter går bra med denna öl.

Brun öl

Denna starkt maltade ölstil har fullfodrade karamellfärger och en sur finish. Bästa alternativet för matparning: Salty och välsmakande mat smakar bäst; efterrätter och sötmat kommer att distrahera ölens söta malt. Prova en servering med hjärtlig biff au poivre för en traditionell behandling.

Blond eller Golden Ale

Som namnet antyder är denna öl blek. Det finns en mycket liten, nästan odetekterbar anteckning av frukt som uppstegs av den övervägande rena smaken av humle och malt. Bästa matparning alternativet: Något kryddigt, som kyckling en la diable. Denna öl är bäst som en törstlösare.

Röd ale

Röd ale är en sur öl som ökar signaturen stark, komplex smak från en lång mognadstid i ek. Den har en ledtråd av sötma och mjukt urskiljbara tårtor fruktiga anteckningar. Bästa alternativet för matparning: Salty mat är vägen att gå med röda öl. Prova ett robust kött, som vitlökskalkonkorv eller en bra, skarp cheddarost.