Sötostkakor från Kreta Recept

På grekiska: καλιτσούνια Κρήτης, uttalad kah-leet-SOON-yah KREE-tees

Dessa söta ostkakor använder en rullad deg istället för tunna phyllo-lakan . Beroende på hur de viks (se nedan) kan de bakas eller stekas. De är semester tradition på den grekiska ön Kreta, men ätit på andra tider också eftersom de är så läckra! Dessa kallar för den färska, mjuka sorten av myzithra (inte den gamla saltiga typen) ost, och om du inte kan hitta den, prova italiensk mascarpone eller ricotta.

Vad du behöver

Hur man gör det

Förbered degen

 1. I en stor skål, vispa de torra ingredienserna tillsammans (socker, bakpulver, mjöl).
 2. Tillsätt oljan, blanda med en sked eller händer.
 3. Rör i den ansträngda yoghurt och ägg och blanda med en sked tills degen börjar stela, tillsätt brännvinet för att mjukna degen efter behov.
 4. Knippa degen i skålen i ca 10 minuter tills den är jämn och lägg åt sidan för att vila.

Gör bakverk

 1. Blanda ost, kanel, socker, äggulor, apelsinskal och mjöl i en separat skål tills den är väl blandad.
 1. På en mjölad yta med en rullpinne , rulla en bit degen ut till en tjocklek på ca 1/8 tum.
 2. Klipp ut cirklar med hjälp av en 3 till 4-tums skär eller tallrik som en guide. (Alternativt, ta en bit deg av storleken på en oskalad valnöt och rulla ut den till en cirkel ca 3 till 4 tum över.)
 3. Placera en sked av ostblandningen i mitten av cirkeln och sprid ut nära kanterna. Höj degen på fältet runt osten och klistra i kanterna med våta fingrar för att dra degen runt osten, så att mitten är öppen så att osten visar. Upprepa med all deg och fyllning.
 4. Placera kalitsounia på bakplåten och borsta lätt med slagen ägg för att glasera. Baka vid 350F (180C) i ca 20 minuter tills det är lättbrunet. Stänk lätt med kanel.
 5. Att steka: Placera en tesked ostblandning i mitten av cirkeln, vik cirkeln över till en halvmåneform. Klipp kanterna med våta fingrar för att stänga säkert. Förvärm 1 kopp olivolja över medelvärme och stek tills gyllene på båda sidor. Tappa på pappershanddukar. Strö över konditorens socker eller duggregn med honung.
 6. Tillåt kylning på bakplåten. Kalitsounia kommer att hålla sig väl, täckt, i kylskåpet.