Ryska Spice Cookies (Pryaniki) Recept

En pryanik ( pryaniki är plural) är en rysk kryddkaka (även känd som honungbröd) som är oumbärligt när te serveras, vilket är hela tiden, men speciellt på julen.

De enklare ser ut som runda höjder slathered med en platt isbildning, medan mer utarbetade sorter, som den berömda Tula pryaniky , ofta gjordes i loafform (sålunda termen "honungbröd") och stämplade med en träpress för att producera en präglad dekoration.

Idag är dessa snyggare kakor runda med en stämplad dekoration och ofta fylld med sylt.

Glöm inte att servera pryaniki med te från en samovar för en traditionell upplevelse eller den traditionella ryska vintertiden som kallas sbiten .

Se mer om ryska pryaniki, nedanför, efter anvisningarna till detta recept.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en medium skål siktas mjöl, bakpulver, kardemumma, kanel, ingefära, kryddnejlika (var försiktig med nötköttet - för mycket kan producera en bitter smak), muskotnöt och allspice, om du använder och salt. Avsätta.
  2. I en separat stor skål, slå ihop 2 äggulor , 1 helt ägg, smält smör och honung eller agave sirap. Om du använder agave, baka 25 grader lägre eftersom produkterna brinner snabbare. I detta fall baka vid 325 F istället för 350 F när du använder honung.
  1. Blanda i de torra ingredienserna tills de är väl införda. Skydda med plastfolie och kyl i 1 timme.
  2. Värm ugnen till 350 F. Placera pergamentpapper storleken på dina kakor på en ren yta. Använd en cookie scoop, dela ut högar av deg och rulla dem i dina händer tills de är en helt slät boll. Placera på de beredda kakorna som lämnar 2 tum mellan varje kaka. De kommer att platta ut något men behåller fortfarande en kupolform.
  3. Baka i 10 till 20 minuter, eller tills bara gyllene, rotera arken halvvägs för jämn bakning. Kyl på lakan tills kakorna fastnar något. Överför till ställen för att slutföra kylning.
  4. För att göra glasyren, i en liten skål, vispa ihop konditorernas socker och tillräckligt med vatten (1 till 2 matskedar) för att bilda en tunn isbildning. Sprid på kylda kakor med en bakverk pensel.

Mer om Pryaniki

Ryska kryddkakor eller honungbröd har gjorts sedan 1800-talet, ursprungligen med rågmjöl , honungs- och bärjuice.

Över tiden tillsattes andra naturliga ingredienser till blandningen, men det var inte förrän handeln började med Mellanöstern och Indien under 12 och 13-talen som kryddor tillsattes.

Tula, en halvdags bilresa från Moskva, blev Rysslands pryaniki-making huvudstad (ungefär som Torun i Polen). Tulsky Pryanik-museet står fortfarande i Tula idag.

Kakorna var typiskt snurrade med kryddnejlika, ingefära, citrusfrukter, peppar, muskotnöt, mint, anis, ingefära och många andra smakämnen, vilket gav dem namnet pryanosti eller välkryddad.

Tidigare hade pryaniki särskild betydelse och bakades för födselar, begravningar, bröllop, helgdagar och alla festliga tillfällen.

Nygifta par tog en pryanik till brudens föräldrar flera dagar efter sitt bröllop.

Pryaniki Upphöjd till en konstform

Pryanik-skapandet blev en sådan konstform och var i sådan efterfrågan att speciella hantverkare - pryanishniki - noggrant bevakade sina familjen recept och skickade dem ner från en generation till nästa.

Som du kan tänka dig är recept, smaker, former och stilar överflödiga. Oftast ses de som kakor som pressas in i en mögel eller rullas och skärs eller dras i rundor.

De drizzles med tunn platta vit, rosa eller chokladis och ibland dekorerad med bär, nötter eller kandad citrusskal, och några är fyllda med sylt.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 279
Totalt fett 17 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 204 mg
Natrium 339 mg
kolhydrater 15 g
Kostfiber 1 g
Protein 17 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)