Rice Wine Substitutes

Alternativ för denna viktiga ingrediens i kinesisk matlagning

Risvin (även kallat mijiu) är en måste-ha ingrediens i kinesisk matlagning, eventuellt kommer andra endast till sojasås i betydelse. Medan det mesta vinet är gjord av fermenterad frukt, ris vin är gjord av fermenterat glutinöst ris, där sockerarterna omvandlas till alkohol av jäst. Risvin är något klart och sött och används i marinader för att ömma kött och skaldjur samt att ge smak åt mat.

Rice vin utgör även grunden för en växtbaserad soppa som är avsedd för att hjälpa nya mödrar att återhämta sig snabbt efter att ha fötts. Det finns vissa sorter som är drickkvalitativa och menade att konsumeras. Dessa har en mycket lägre alkoholhalt jämfört med västerländska viner.

Tyvärr, medan risvin är lättillgängligt vid kinesisk och asiatisk mat, är det inte alltid lätt att hitta på vanliga lokala stormarknader. Om du inte kan hitta ris vin, här är några förslag på ris vin substitut .

Blek torr sherry

Finns i spritbutiker är blektork sherry det vanligast rekommenderade substitutet för risvin. Det kommer närmast i smak till Shaoxing-risvin (även stavat Shao-hsing eller Shaohsing), ett bärnstensfärgat vin med glutinöst ris, vetejäst och källvatten. Eftersom risvin kan vara svårt att hitta, kommer många recept endast att ha torr sherry i ingredienslistan, inte ens lista av risvin som ett alternativ.

Gin och vin

Medan Shaoxing-risvinet vanligtvis rekommenderas på grund av dess höga kvalitet, finns det många typer av risviner i Kina. Intressant är att Gin kommer närmare smak i de vita risvinerna än torr sherry, så det är värt att ge Gin ett försök.

Medan smaken inte är densamma, gör ett torrt vitt vin ett acceptabelt ersättare för kinesiskt risvin i marinader.

Ett anständigt alternativ när det är allt du har i huset.

Alkoholfri

Om du letar efter något utan alkohol är äppeljuice eller vit druvsaft bra ersättningar. Syran i saften fungerar som en tenderizer, vilket gör det till en acceptabel ersättning för risvin i stekfisk marinader. Smaken kommer dock inte att vara ganska densamma.

Japanska risviner

Vanligen kallad den japanska versionen av risvin (även om det faktiskt har mer gemensamt med att brygga öl), har Sake en mycket annan smak än kinesiskt risvin. Men vissa kockar föredrar det. Det kommer verkligen ner till personliga preferenser. Du kan också prova mirin, ett annat japanskt risvin, i stället för kinesiskt risvin. Börja bara med en mindre mängd än receptet kräver eftersom det har en mycket stark smak.

Vad som ska undvikas

Det är viktigt att du undviker vissa ingredienser när du försöker hitta en ersättning för risvin. Matlagningsviner, som säljs i lokala stormarknader, är alltför saltade och har en annan smak än kinesiskt risvin. Och förväxla inte kinesisk risvinäsk med kinesiskt risvin - det är ättika, inte viner, och kommer att tillföra en sur smak.