Prosecco Vin - Prisvärd italiensk Bubbly

Prosecco, Italiens berömda mousserande vin, och en av namnen på den vita druvan (även kallad Glera) som används för att producera bubblan själv, kommer från regionen Fruili och Veneto, i nordost av den italienska stöveln. Typiskt ett fantastiskt värde vin, Prosecco är så mångsidigt som det är ekonomiskt.

Proseccos regionala rötter och prispoäng

De dominerande Prosecco producerande städerna är Valdobbiadene och Conegliano.

Köparens tips: leta efter dessa städer på flaskans etikett. Ge upp $ 10 och du kommer troligen att få tag på en Prosecco som erbjuder delikata frukter och lockande aromater, massor av bubblor ( spumante ) eller lättbubblad ( frizzante ) och ligger vanligen på den torra och torra sidan av stilspektret. Ge upp $ 15-20 och du kommer att göra hela Prosecco-upplevelsen till overdrive - med mer fruktkraft, mer balans och massor av högintensiva aromatiska ämnen. På gommen kan du förvänta dig att Prosecco levererar moget, varierat äpple, päron, lite citrus och ofta en dash nötande mandelsmakar.

Prosecco vs Champagne - Hur det är gjort

Semi-sparkling Prosecco hittar vanligtvis sina bubblor genom att använda Charmat-metoden , en process som driver vinet genom en andra jäsning, för att fälla bubblorna i en rostfri tank. Medan Champagne tar tid och utför den andra fermenteringsprocessen i enskilda flaskor genom att tillsätta en andra dos socker och jäst för att antända en annan jäsning och sedan kappa (och fånga) bubblorna i flaskan med det som ser ut som en ölkrona.

Därefter går flaskorna igenom en gissningsprocess för att luta varje flaska på ett sådant sätt att de försiktigt samlar in den använda jästen i flaskhalsen, fryser nacken, extraherar jästpopseln, tillsätt lite mer socker och sedan den svampformade korken .

Prosecco Style: Smaker och Aromatics

Generellt ger Prosecco lägre alkoholnivåer än många av dess fortfarande vinrelaterade och konsumeras bäst inom 2 år efter utsläpp.

Vanligen tillverkade i torr och torr stil med surhetsnivåer som sträcker sig från medel till ganska höga, lutar Proseccos gomprofil mot frukt - nämligen äpple, päron och aprikos med lite citrus och ibland rostade mandelskivor. Prosecco har ett annat anspråk på berömmelse, eftersom Venedigs populära Bellini- cocktail är traditionellt gjord med Prosecco och persikpuré. Om du letar efter en matvänlig, gästvänlig, lättillgänglig, värdemedveten, festlig mousserande vitvinfynd - du kommer att bli svårt att göra bättre än Italiens populära Prosecco! Servera välkyld.

Pairing Prosecco med mat

Ge Prosecco en gå med Prosciutto , fyllda svampar, krämiga såser, mandel, skaldjur, stekt biljettpris, kryddiga asiatiska förrätter och till och med potatisflis eller smörgås. Detta är ett mycket förlåtande, matvänligt mousserande vinalternativ.

Prosecco Producers att försöka

Altaneve, Cantine Maschio, La Marca, Mionetto, Nino Franceo, Silvano Follador, Valdo, Zardetto, Zonin