Mulberry Jam

Mullbär är en undervärderad frukt, ofta förbannad av husägare, eftersom när de är mogna kan de falla till marken och göra en röra på uteplatser och gångvägar. I stället för att låta bären krossa ditt utomhusutrymme, varför skörda inte denna läckra frukt och gör sylt?

Den svåra saken är att mullbär inte mognar på samma gång. Det är en av anledningarna att du sällan ser dem som en kommersiell gröda. Ett enkelt sätt att skörda dem är att lägga ner en markduk under trädet och skaka de nedre grenarna - de mogna bären kommer att falla på tyget. Om du inte äger några mullbärsträd och inte har tillgång till färska mulberger, kan du använda frysta mulberries för detta recept.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sterilisera burkarna i kokande vatten.
  2. Medan burkarna steriliserar sätter du mullbär, socker och citronsaft i en stor, icke-reaktiv kruka. (Använd inte aluminium eller icke-emaljerade gjutjärn, eftersom dessa kan skapa färger och smaker i din sylt, rostfritt stål eller emaljerat gjutjärn är bra.)
  3. Blanda blandningen till en full kokning över hög värme, omrör hela tiden för att förhindra att man bränner och för att hjälpa sockret att lösa upp sig. När blandningen har kommit till fulla koka och sockret är helt upplöst, lägg till nypa (ett par skrapor på en rivare) med nymalet muskotnöt.
  1. Tillsätt det flytande pektinet. Koka i 1 minut under konstant omröring. Ta bort från värmen. Skumma bort eventuellt skum som kan ha formats på ytan av sylt.
  2. Ladla sylt i de steriliserade burkburkarna och lämna 1/2-tums huvudutrymme. Torka krukans fälgar med en ren fuktig trasa eller pappershandduk. Säkra konserveringslocken och bearbeta i ett kokande vattenbad i 5 minuter.

Förbereder Skörda Mulbär

Om du har skördat dina egna bär följer du dessa steg för att förbereda dem innan du gör sylt. Först måste du ta bort några löv, pinnar och orörda (rosa) bär från gänget. (Ät inte några av de rosa bären eftersom de kan göra dig sjuk.)

Även mycket mogna morber kommer vanligen av trädet med en liten bit av stammen. Det är lite arbete att ta bort de små stammarna, så det är upp till dig om du vill ta dig tid, men om du gör det, kommer din sylt att ha en bättre textur. Därefter måste du tvätta mullbären; antingen placera i en kolsyrare och skölj väl med vatten, eller sätt bären i ett handfat eller en skål med vatten och dränera sedan bra i en sil. Behandla dem försiktigt så att du inte klämmer dem och släpper ut saften. Nu är du redo att laga dem ner i sylt.

Användning av pektin

Mullbär är en lågpektinfrukt , vilket är anledningen till att kommersiellt flytande pektin används i detta recept. Nackdelen med detta är att det kommersiella pektinet kräver mycket socker för att producera en gel. Om du vill undvika att använda flytande pektin kan du kombinera mulberna med en hög pektinfrukt som äpplen, päron, apelsiner och krusbär.

För ett lägre sockeralternativ, försök att använda en lågmetoxylpektin . Du kanske också vill prova mullbärssylt med hemlagad pektin .

Canning eller annan förvaring

Canning är vettigt när du har en stor mängd sylt-för mycket att äta inom en snar framtid och över en kort tid. Eftersom mullbär inte säljs i stora mängder och mognar i olika takt, kanske du inte har tillräckligt med bär - och därmed sylt - för att garantera att du går igenom konserveringsprocessen. Om så är fallet kan du enkelt skaka den kokta och kylda sylt i små behållare och frysa; tina sedan efter behov.