Marockanska sardinbollar i kryddig tomatsåsrecept

Zesty hemlagad tomatsås utgör grunden för många läckra marockanska rätter, inklusive detta klassiska sardinbollarrecept. Du kan göra bouletterna som din huvudrätt, men de brukar ses på bordet som en maträtt eller som en del av en fiskmat med flera entréer, där de traditionellt ätas för hand och diar i med bitar av marockanskt bröd ( khobz ).

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör sardinbollarna

  1. Tvätta sardinfiléerna en-i-ett i en skål med vatten, var försiktig med att ta bort eventuella avvikande bitar av ben, fenor, svansar och vågar. Dränera noggrant i en kolander.
  2. Placera de rengjorda filéerna i en matprocessor. Pulsa eller processera med hög hastighet tills sardinerna är renade eller finmalda till en tjock pastaformig konsistens.
  3. Överför de renade sardinerna till en skål. Tillsätt kryddor, persilja och koriander och mixa bra med händerna och knådar blandningen för att fördela kryddorna jämnt.
  1. Ställ ut en liten skål med kallt vatten. Lätt fuktar dina händer och formar sardinblandningen i små bollar med storleken på stora marmor eller körsbär. Doppa dina fingrar i vattnet efter behov för att hålla sardinerna fast vid dina händer.
  2. Sätt sardinbollarna åt sidan, täcka och kyla om de inte kommer att kokas omedelbart.

Gör tomatsås

  1. Skala, frö och hugga tomaterna. (Eller om tomaterna är mycket mjuka och mogna kan du klippa dem i halv tvärgående, frö dem och riva tomaterna istället.)
  2. Överför tomaten till en 10- eller 12-tums stekpanna eller bas av en stor tagine . Tillsätt kryddor, persilja, koriander, vitlök och olivolja. Rör för att kombinera.
  3. Tillsätt tomatblandningen till en simma över medium värme (eller medellång värme vid matlagning i en lera eller keramisk tagine) och koka, täckt, i 15 till 30 minuter, rör om ibland och masha tomaterna till en puree med din sked som de mjukna.
  4. När en rik, slät sås har bildats, rör om några matskedar vatten och tillsätt sardinbollarna. Skydda om till en simmer och koka över medium värme i ca 15 minuter, ibland omrörning tills sardinbollarna kokas igenom.
  5. Servera varma med crusty bröd för att skopa upp sardinbollarna och såsen.

Recept Tips

Du måste först filéera dina sardiner först. Låt din fiskare göra det eller se steg-för-steg-handledningen Hur man fyller en sardin .

Sardinbollarna kan förberedas en dag i förväg och kylas till koktiden. Du kan också planera att laga maträtten i förväg.

Det kommer att hålla sig bra i två eller tre dagar i kylskåpet; helt enkelt värma upp försiktigt för att tjäna.