Khobz - Marockanskt bröd

Definition:

Marockansk och standard arabisk: الخبز

Khobz är det marockanska och standard arabiska ordet för bröd. Tamazight (Berber) ord kesra och Tashelhit (Shilha) word agroum kan också användas, som det franska ordet smärta .

Även om khboz och kesra kan innebära olika saker för olika marockaner, används båda termerna i allmänhet för att hänvisa till ugnsbakat bröd som är formade i runda, flata bröd med mycket skorpa.

Under en traditionell marockansk måltid ersätter khobz ofta redskap som gafflar eller skedar som det används för att skopa upp kött, grönsaker, sås, sallader, dips och mer.

Brödet används också för att göra smörgåsar. Oftast kan grillat kött fyllas i brödet tillsammans med andra fyllmedel som hackade sallader och oliver, men du kommer också att se hårdkokta ägg, stuvade bönor eller stekt sardiner som serveras i khobz som gata eller snabbmat på gå.

Olika typer av mjöl kan användas för att göra khboz . Exakt vad som går in i varje loaf, och hur stor eller liten den är formad, handlar om personlig preferens. Vit, semolina, vete, kli och korn är några av de mjöl som kan användas, medan anis, nigellafrön och kumminfrön är bara två tillsatser som kan tillsättas för extra smak.

På landsbygden använder många familjer små kupolformade vedeldade ugnar för att baka sitt bröd. I städerna är familjer lämpade att baka sitt bröd i offentliga gatugnar.

Båda metoderna ger bröd en unik smak och karaktär som helt enkelt inte kan matchas i en vanlig ugn eller av marockanska bagerier. Icke desto mindre kan mycket bra marockt bröd bakas i hushållsugnar, och det är värt att försöka göra ditt eget bröd för att komplettera en marockansk måltid.

Exempel på marockanska brödrecept:

Kallas också: kesra, kisra, agroum, smärta