Klassisk Tafelspitz - Nationella Skålen i Österrike

"Tafelspitz" görs genom att koka tri-tip (nötkött) i vatten med rotfrukter och kryddor tills det är ömt. Det är en favoriträtt i det wienska köket och serveras vanligtvis med äppelmos-pepparrotsås (eller Apfelkren) och stekt potatis, antingen som Bratkartoffeln eller som Kartoffelschmarrn.

Tri-tip är en nötkött på basen av länden, nära bakbenet, är triangulär i form och kan kokas som en biff. Alternativa nötköttskivor som ska användas för denna maträtt: bottenrunda, lårben eller rumpbröd.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Rostan bör ha ett bra lager av fett på det som kan avlägsnas efter servering. Tvätta tri-spetsen och margenbenen och lägg i en stor kruka, ben först.
 2. Skala morötterna, rovorna och knölhålan och skär halva dem i stora 1-tums bitar. Lägg dem i kruken med kryddorna, men inget salt.
 3. Klipp lök i halv (om det är en fin lök, behöver du inte ens skala den) och bruna den halva i en varm, obehandlad panna tills det är nästan svart. Lägg till i grytan.
 1. Täck med vatten och koka sedan. Skumma eventuellt skum, minska sedan till en simmer och låt det simma i 2 till 3 timmar (vid hög höjd kan detta vara betydligt längre) eller tills en gaffel genomtränger köttet lätt.
 2. Ta bort köttet och benen till en tallrik och passera buljongen genom en sikta, förvara vätskorna och kasta ut grönsakerna och kryddorna.
 3. Placera köttet tillbaka i buljongen, tillsätt den andra halvan av grönsakerna, skära lite mindre den här gången och låt sjuda tills grönsakerna är ömma (1/2 till 1 timme).
 4. Tillsätt salt till buljongen strax före servering, för att hålla köttet ur torkning.
 5. Buljongen serveras först med märgbenen och grönsakerna. Du kan lägga till kokta nudlar, pannkaka band eller ris om du vill.
 6. Köttet skärs över spannmålen i tunna skivor och serveras med chivesås och pepparrotsås. Saltpotatis eller Bratkartoffeln eller Kartoffelschmarrn och spenat eller kokt kål (kale etc.) serveras också vanligtvis.
 7. För grässåsen, blanda gräddfilen med gräslök skuren i ringar. Salt och peppar efter smak.
 8. För pepparrotsåsen, grilla lite färsk pepparrot och blanda den i en kopp otätad, mjukt vispad, piskad kräm. Tillsätt salt efter behov.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 961
Totalt fett 45 g
Mättat fett 19 g
Omättat fett 17 g
Kolesterol 313 mg
Natrium 430 mg
kolhydrater 37 g
Kostfiber 9 g
Protein 104 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)