Knölsling och dess användningar i tyska köket

Selleri och knölhålan (Latinska namnet: Apium graveolens var.) Är i samma botaniska familj som anis, persilja, persilja och morötter. Knölsling kallas (der) "Sellerie" på tyska och är roten (som en morot) av växten. Knölhålan är också allmänt känd som "sellerirot" och kallas även "rovfrukt selleri" eller "knopp selleri". Denna rotkultur växer vild i Medelhavsbassängen och i norra Europa men odlas på andra kontinenter.

Celeriacens kulinariska historia

Knölhålan blev viktig i europeisk mat på 1600-talet och är mest känd för den franska rätterna " Celeri Remoulade ", som är en sallad av rå, riven knölhålan i en senapsmayonnaise. Den används också i tyska " Suppengrün ", en blandning av grönsaker som används för att göra sopplager, där den används som ört.

Hur det ser ut

Olyckligtvis märkt av många en väldigt ful grönsak, när den drogs ut marken, är själva roten humpig och brun. Men när det skalas, visar roten nedan att den är mjuk och vit.

Hur det smakar

Knölhålan har en mild selleri och persilja smak och kan ätas rå och kokta.

Hur det används

Den vita interiören hakas sedan och kokas, sauteras eller rivas. Ett extremt populärt sätt knölhålan används, särskilt för människor som tittar på kalori eller kolhydratintag, är att ersätta sellerirot för potatis. Serverar rotmassan med en liten mängd smör eller grädde.

Sellerirot har bara 60 kalorier per kopp.

Du kan också använda de gröna stjälkar som växer ut ur toppen av roten till smaksoppa och grytor. Men var medveten om att de gröna stjälkarna är fibrösa, ihåliga och inte lika tilltalande för gommen som amerikanska selleri.

Ersättare

Om du inte hittar rotselleri på marknaden för recept kan du ersätta amerikanska selleri eller en " bukettgarni " (bundna örter) av selleriblad och persilja.

Knölsling i tyska köket

Knölhålan är populär i Tyskland köket, mycket mer populärt än i USA. I Tyskland används sellerirot i allt från soppor till schnitzels. Roten kan rostade, kokas, ångas, krämas och till och med riven råa över sallader.

Stjälkarna av sellerirot, hackad väldigt liten, kan ersättas i många recept som kräver selleri. Vissa amerikanska recept som kräver färsk selleri (Myror på en logg, Waldorfsallad ) fungerar inte lika bra med knölhålan.

Uttal

Sellerie - "Zell-air-ee"

Också känd som

selleri rot, knopp selleri, rotfrukter selleri, Sellerie