Mathistoria hedrar den mångsidiga biffen

Gräslök levererar mild lök smak och dekorativa överklagande till en mängd rätter

Gräslök, en medlem av lökfamiljen infödd till Asien och Europa, har funnits i mer än 5000 år. Men de odlades inte aktivt som mat fram till medeltiden. Det botaniska namnet Allium schoenoprasum härstammar från den grekiska betydelsen reedliknande purjolök . Den engelska namnskivan kommer från latin cepa , vilket betyder lök , som i sin tur blev cive på franska.

Prisat för sin delikata smak, har denna minsta medlem av lökfamiljen många vilda kusiner som växer över hela norra halvklotet, inklusive ramper och skalltar .

Gräslök växer i klumpar som gräs och skickar ihåliga tunna löv som växer till 12 tum. Till skillnad från vanliga lökar bildar ingen stor glödlampa under jord. Bladen ger smak och kunniga kockar behandlar dem som örter, lägger dem i slutet av matlagningen för att bevara deras karaktär och färg.

Trädgårdsvinnare

En perennig växt, gräslök gör en enkel succeshistoria för hemgardinaren, även de med bruna tummar. De växer i de flesta typer av jord, trivs i krukor eller i marken och överlever under frysande temperaturer. Om du växer din egen, blir du välsignad på våren och sommaren med härliga lavendelblommor formade som en delikat puffboll. Dessa ätbara gör en slående för vilken maträtt som helst. Men var medveten om att smaken av gräslöven blir bitter efter växtens blommor. För att förhindra blomning, snör löven regelbundet.

Kök Champ

Betraktad som en av böterna herber i fransk cusine, gräver par väl med alla typer av skaldjur och kommer ofta som en garnering på grädde soppor.

De gör regelbundet picknickutseenden i recept för potatis och makaronsallader. Gräslök, kryddor ägg och omeletter och är en klassisk garnering för blini. De lägger upp en salladvinaigrette och dekorera en skål med dopp. Som en vanlig kamrat till gräddost och gräddfil kan de höja en blygsam bakad potatis till en elegant måltid.

För att hålla en handfull smakkälla till hands, blanda finhackade gräslök i mjukat smör, rulla det i en stock och kyl det tills det stiger upp igen, skär bitar som behövs för att smälta över biffar och grönsaker.

Du kan köpa frystorkade gräslök i lufttäta behållare, men de ger inte smaken av fräscha blad. Om du inte kan växa din egen, leta efter färskt gurka packad med örterna i din mataffär. Bladen ska vara ljusa och fasta, och doften ska vara subtil. De lagras väl löst in i pappershanddukar i grönsaksskåpet i ditt kylskåp. Skölj dem strax före användning.

Mer om Chives

Klar för att få din gräslök på? Kolla in dessa andra gräsresurser för att lära dig mer:

Urval och lagring
Skillnaden mellan gräslök och vitlökslök - Vanliga frågor
Matberedningstips
Gräslök och hälsa
Chive Recept