Kambodjanskt kök: en fusion av etnicitet, handel, krig och kolonisering

Kambodjanska köket liknar, och unikt från, dess sydostasiatiska grannar

Låt oss först och främst klargöra två villkor som ofta orsakar förvirring. Varför säger vissa människor "Kambodjansk mat" medan andra säger "Khmer cuisine"? Är de annorlunda?

Nej, "Kambodjansk mat" och "Khmer kök" är samma sak. Innan Kambodja blev Kungariket Kampuchea (det officiella namnet på engelska är Kungariket Kambodja), föregicks det av det mäktiga Khmer-riket som gav landet och världen Angkor Wat.

Medan engelska talare kallar nationen Kambodja, refererar lokalbefolkningen till det som Kampuchea. Ordet "Khmer" avser det etniska folket och kulturen. I modern användning används emellertid ofta Khmer för att beskriva i allmänhet folket, modersmål, kultur och matlagning.

För enkelhets skull och enhetlighet, låt oss hålla fast vid villkoren "Kambodjansk mat", "Kambodjansk mat" och "Kambodjansk matlagning".

Kambodjansk mat är en charmig kombination av starka och levande smaker. Kambodjärer gillar att se till att det finns lite av det salta, sura, söta och bittra i varje måltid.

influenser

Kambodjanska köket har dragits från de stora civilisationerna i Kina och Indien och har påverkats av handel med Spanien och Portugal samt förbindelser med grannlandet Vietnam och Thailand. Precis som malaysiska, vietnamesiska och filippinska rätter är det kinesiska inflytandet uppenbart i kambodjansk mat med spridningen av risnudlar .

Det finns olika kambodjanska kari rätter gjorda med en kryddig sås som liknar den indiska såsen som västvärlden vet som curry. Medan den kambodjanska kari använder många indiska kryddor innehåller den också lokala (icke-indiska) ingredienser som citrongräs , vitlök, kaffirlimeblad, sjalott och galangal.

Som med thailändsk mat används kokosmjölk i stället för yoghurt för de kambodjanska kari- rätterna.

Kambodja och Vietnam var en gång en del av franska indokina. När franska indokina löstes och både Kambodja och Vietnam fick sitt självständighet, förlorade Kambodja många av sina territorier till Vietnam vilket ledde till att invaderingar från Kambodja och Vietnam gick i krig med Kambodja. Relationen, som var krigstida, tog med sig vietnamesisk kultur till Kambodja och därmed några av Vietnams kulinariska traditioner.

Fransk kolonisering introducerade bland annat baguette , choklad, kaffe, smör, pâté och potatis.

Populär kambodjansk mat

Vårrullar gjorda av rispapper är ett populärt mellanmål i Kambodja där de vanligtvis fylls med färska grönsaker, inklusive morötter, salladsblad, bönorproppar och alla slags örter som mintbladen, asiatisk basilika, koriander och vårlök eller scallions.

Precis som i Thailand och Laos är fermenterad fiskpasta, eller prahok i lokala parlansen, en populär ingrediens och lägger till en unik smak för kambodjansk matlagning. Landet är rik på både sötvatten och saltvattenfisk, som båda är rikliga i Kambodja med sitt rika nätverk av vattenvägar och hav, inklusive Mekongfloden, Tonle Sap Lake och Thailandsbiken. Det är inte konstigt att, precis som i Laos, bildar fisk den huvudsakliga proteinkällan för kambodjanerna.

Ris är stapeldiet i Kambodja och som med alla sydostasiatiska rätter, är en kambodjansk måltid bäst att njuta av när den delas med andra.