Kaffir Lime Leaves

Kaffir lime leaf är en viktig ingrediens i thailändsk matlagning samt andra sydostasiatiska rätter. Det är antagligen en av de mest aromatiska av alla örter och ett underbart tillskott till många thailändska och sydostasiatiska soppor, karriärer och rörfries. De tjocka bladen är mörkgröna och glänsande på ena sidan och blekfärgad och porös å andra sidan.

Kaffirlimeblad är inte desamma som löv från ett vanligt lindaträ.

Kaffir limes ( Citrus hystrix) skiljer sig från regelbundna limer, eftersom de är mycket bittra med humpig hud. I Thailand förbrukas kaffir limes men används huvudsakligen för att producera hushållsrengöringsprodukter. Bladen är mycket aromatiska och kan konsumeras om de är kokta eller mycket skarpa. De är timglasformade "dubbla" löv, vilket betyder att det finns två löv i slutet av stammen.

Köpa Kaffir Lime Leaves

Kaffirlimblad kan köpas färska, frysta eller torkade från thailändska eller vietnamesiska livsmedelsbutiker (vissa kinesiska matbutiker bär dem medan andra inte). I asiatiska livsmedelsbutiker hittar du dem antingen i färskvaruprodukten bredvid de andra örterna, eller i frysfacket. Några av de större regelbundna stormarknadskedjorna i USA och Kanada börjar också sälja limeblad - leta efter dem i den fina örtavsnittet.

Observera att torkade limeblad inte är lika aromatiska eller smakrika som fräscha eller frysta.

Ett paket med färska kalkblad lämnar dig ett år eller längre och de fryser väl. Ta en eller två löv ut när du behöver dem, sätt sedan ihop paketet och returnera det till frysen tills nästa gång.

Matlagning med Lime Leaves

Tänk på kaffir limeflodor som den asiatiska som motsvarar laurbladen. De kan tillsättas hela till thailändska karriärer, soppor och stekpärlor (och avlägsnas innan du äter maträtten), och kan också skäras upp i mycket tunna skivor och läggas till kryddpasta eller användas som toppning för många recept.

Om du fortfarande är fast vid stammen, ta bort bladet genom att hålla på fogen mellan de två bladen och riva bladet bort. Det bästa sättet att förbereda limebladen är att skära dem mycket tunt (i luddliknande bitar) med ett par rena saxar, kassera den centrala stammen / venen. Frysta kalkblad kan användas genast, eller kort sköljas under varmt vatten för att tina och ta ut doften.

Många thailändska recept har limeblad som en viktig ingrediens, till exempel kycklingssteg, g reen curry , kycklingfrit ris och thailändsk ångad musslor . Om ett recept kräver kaffirlindblad och du inte hittar dem, eller väljer att inte använda dem, ersätt inte med någon annan ingrediens - bara hoppa över det. Det finns ingen ersättning för den unika smaken som kaffirlime-bladet ger till en maträtt.