Kheema Ki Khichdi Recept

Kheema ki khichdi är bland Indiens mest älskade komfortmat. Du kanske känner igen khichdi, också stavad khichadi eller kitchari men uttalad kich-a-ree, som en ayurvedisk detox måltid. Utövare föreskriver kombinationen av ris och bönor kokta till en lätt smältbar mush som en närande men rengörande måltid.

Denna version kombinerar basmati-ris och röda linser med markkött och uppvärmning av indiska kryddor. Kheema, för malet eller malt kött, kan också vara stavat keema eller qeema. Du hittar garam masala i många livsmedelsbutiker eller online. Servera kheema ki khichdi piping varm med raita , ett yoghurtbaserat kryddor.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt riset i en skål och linserna i en annan, tillsätt vatten till båda och skölj. Gör detta tills vattnet löper klart. Lägg till mer vatten för att täcka och blötlägga riset och linserna i 20 minuter.
  2. Värm oljan i en holländsk ugn eller djupdryck med ett smalt lock på medium värme tills oljemassan simmar. Tillsätt kumminfrön och laga koka tills de slutar splutta.
  3. Tillsätt de hackade lökarna och steka tills de är transparenta.
  4. Tillsätt ingefära och vitlökspasta och stek i 1 minut. Tillsätt resterande kryddor genom garam masala och blanda väl. Koka i 3 till 4 minuter, rör om ofta.
  1. Tillsätt tomaten och laga koka tills oljan börjar separera från masalaen och tomaterna blir pulpiga.
  2. Tillsätt marken kött och linser. Koka tills köttet blir jämnt brunt.
  3. Tillsätt grönsaker, ris, lagerbitar och 4 koppar vatten. Smak och krydda med salt om det behövs. Blanda väl och koka.
  4. Koka i ytterligare 2 till 3 minuter, sänk sedan värmen till en simmer. Sätt locket på och koka tills riset och linserna blir riktigt mjuka, cirka 30 till 45 minuter. Lägg till mer vatten efter behov för att hålla blandningen ordentligt fuktig när den lagar mat.
  5. När ris och linser har blivit tillräckligt mjuka, stäng av värmen och låt khichdi vila utan att ta av locket i 10 minuter. Rör om innan servering. Khichdi ska vara fuktig och grötliknande i konsistens.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 487
Totalt fett 14 g
Mättat fett 5 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 72 mg
Natrium 343 mg
kolhydrater 56 g
Kostfiber 7 g
Protein 34 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)