Hur man kan tomat

Dessa hela skalade tomater är vad de flesta tycker om när de tänker på konserverade tomater. De blancheras snabbt i varmt vatten, skalas, fylls i burkar, täcks och kokas för att försegla burkarna. Det finns ingen mening att säga en lögn: processen tar lite tid, men det kräver ingen speciella färdigheter. Allvarligt kan alla med överflöd av mogna tomater göra det.

Du kanske vill kolla in denna lista över konserveringsutrustning innan du börjar.

Obs! I ganska mycket fall är fräsch citronsaft vägen när det gäller konserveringstomater som du vill använda flaska citronsaft eftersom det har en standardiserad och jämn syrahalt som är nödvändig för att hålla tomaterna ätbara. Se mer Canning Safety Tips .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Ta en stor gryta eller gryta med vatten till koka. Medan vattnet fungerar på att koka, använd en skarp kniv för att skära en liten "x" i botten av varje tomat. När vattnet kokar, sätt tomaterna i. Koka dem i ungefär en minut, lyft dem sedan ut med en slitssked. Sätt tomaterna direkt i en stor skål med isvatten eller på ett stort bakplåt så att de kan svalna snabbt.
  2. Så snart tomaterna har svalnat tillräckligt för att hantera dem enkelt, använd en skarp paringskniv för att ta bort tomatskinn *. Efter att ha blancherat dem ska skinnarna glida rakt utan att för mycket väsen.
  1. Koka upp vattnet, sätt burkarna i konserveringshällen och koka de tomma burkarna i 10 minuter för att sterilisera dem. Sätt locken in separat, även i 10 minuter, för att mjukna tätningsmedlet.
  2. Ta bort burkarna från vattnet (töm eventuellt vatten tillbaka i grytan). Koka en vattenkokare med vatten. Medan vattnet kokar, sätt 2 msk flaska citronsaft i varje burk. Fyll på burkarna jämnt med tomaterna. Om du inte bryr dig hur "hela" de är i slutet, släng dem verkligen in där, släppa juicerna från några för att skapa tillräckligt med vätska för att täcka dem. Täck tomaterna med kokande vatten, om det behövs, lämnar 1/2 tum av huvudytan på toppen av burkarna.
  3. Torka av kanterna på burkarna och placera locken och fälgarna på burkarna, sätt in burkarna i konserveringshällen och sänk dem i kokande vatten i gryta eller andra stora burkar. Koka, med vattenkokande hela tiden, i 45 minuter.
  4. Ta bort burkar från deras vattenbad och sätt dem på disken för att torka och kyla. Förvara burkar på en sval, mörk plats tills de är färdiga att använda.

Vill du ha en översikt över processen? Se 10 enkla steg för Home Canning .

Du kanske också vill kolla Hur man kan hackade tomater .

* De flesta förkastar dessa skinn. Vet att du kan torka dem ut i "chips" genom att lägga dem i ett enda lager på ett bakplåt och sätta dem i en 200F-ugn tills de är spröda. Det tar några timmar och är mycket beroende av hur fuktigt klimatet är. De gör för bra mellanmål.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 13
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 8 mg
kolhydrater 3 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)