Hur man gör ett isbad för matlagning

I matlagning används ett isbad för att snabbt kyla eller kyla mat. Den används särskilt för grönsaker kokta i vatten ( blanchering ), ägg tillagade i skalet, eller custards . När maten (som grönsaker) placeras direkt i isvattnet kallas det chockerande .

Ibland vill du chilla varm mat snabbt, såsom soppor eller lager , innan du lagrar dem. En snabb minskning av temperaturen hindrar maten från att ligga i farozonen för länge, där bakterierna skulle ha en chans att multiplicera.

Hur man gör ett isbad

För att förbereda ett isbad fyll en stor skål med is och kallt vatten strax innan du behöver det. Du vill inte göra det för långt i förväg så att isen inte har möjlighet att smälta för mycket.

En metallbehållare kommer att kyla snabbare än glas eller plast, så om du har ett val, välj metall.

Du kan använda isbitar eller krossad is. Mängden vatten som du använder bör vara tillräckligt så att isbitar eller flingor inte håller sig ihop i en massa och kommer att flöda runt behållaren som du kommer att placera i badet.

Om du använder den för att kyla en sås eller en vanilj i en kastrull eller en blandningsskål , se till att skålen som används för isbadet är tillräckligt stor för att fartyget ska bo, utan att isbitar kommer fast mellan de två kärlen. Fyll inte på så mycket med isvatten att vattnet kommer att strömma när kärlet som innehåller maten läggs i isbadet.

Du vill se till att du har tillräckligt med utrymme för att isvattnet ska strömma runt kärlet och kyla det från sidorna såväl som botten.

När isen smälter, kan isvattennivån falla, och du bör vara beredd att tillsätta mer is och vatten för att hålla den på önskad nivå.

Isbad Tips för att chocka grönsaker för små bitar av mat

Ska du använda salt i ditt isbad?

Att tillsätta några matskedar salt till isbadet medför att is-vattenblandningens temperatur sjunker och isen tar längre tid att smälta. Lägg endast saltet om du använder isbadet för att kyla mat som finns i en panna eller skål, till exempel en sås, snarare än mat som kommer i direkt kontakt med vattnet.