Custard: En klassisk kulinarisk beredning

Custard är en kulinarisk förberedelse gjord genom att blanda ägg med mjölk eller grädde. Custard är förtjockad av koaguleringen av äggproteinerna, vilket uppnås genom att försiktigt värma custarden på något sätt.

"Försiktigt" är nyckeln. Det betyder långsamt, vid låg temperatur, med indirekt värme. En dubbelkedja (som den typ du skulle använda för att smälta choklad eller göra hollandaise sås ) är användbar. Matlagning Custard för snabbt, eller för högt en temperatur (samma sak, verkligen) kommer att få äggproteinerna att curdle.

Det betyder att du får något med en konsistens som liknar äggröra, vilket inte är vad du vill ha. Äggröra är bra, men custard bör vara jämn.

Custard används huvudsakligen som en efterrätt, eller som en bas för en efterrätt, eller som dessertsås. Men notera: Custard kan också vara salig. Quiche är ett exempel på en smaklig vanilta bakad i en pajskorpa. Och tro det eller inte, en frittata är en smaklig vanilta som tillagas direkt i en djup stekpanna.

Custard kan kokas i en bain-marie i ugnen eller på spisen. Matlagning vanilja i en bain-marie hjälper till att hålla kokningsluften fuktig och värmer försiktigt så att vaniljbenet inte curdles eller sprickar.

Ringer det några klockor? Det borde. Cheesecake är något som kan spricka i ugnen, varför du ofta ser recept som rekommenderar att baka dem med en panna med vatten i ugnen. Och i själva verket är cheesecake också en vanilj .

Kombinationen av ägg och grädde visas överallt i kulinariska konster.

Förhållandet mellan ägg och vanilj kan variera, men de fungerar alla på samma sätt. Ibland läggs en stärkelse, såsom mjöl eller majsstärkelse, till custarden för att stabilisera den. När du gör det behöver du inte så många ägg. Pastrycreme (som ibland kallas Creme Patissiere), som används som fyllning för klassiska efterrätter, som flammar och ägglar, görs på så sätt.

En vaniljong kan ha olika konsistenser, från tjock och fast, som i creme brulee , till nästan flytande, som i creme anglaise .

Custard kan också frysas. Vet du vad du får när du fryser vanilta? Det är rätt, glass. Inte alla glass innehåller ägg, men de bästa gör det. Inte bara för rikedom, men också för jämnhet. Att lägga ägg i custard hjälper till att förhindra att små iskristaller bildas när det fryser.